Política

Governació toca el crostó als ajuntaments endeutats

Ortega ha convocat avui una quarantena d'alcaldes de municipis amb una situació econòmica difícil per cridar-los l'atenció i, alhora, oferir-los pautes per ajudar-los a sortir de la crisi

“Espero que a banda de cridar-nos l'atenció també ens donin un cop de mà, perquè no necessitem retrets, sinó solucions”. Un dels alcaldes que aquest vespre participarà a la reunió convocada per Governació resumia així l'estat d'ànim dels màxims representants dels ajuntaments més endeutats –de 5.000 a 75.000 habitants– que han estat cridats per debatre com han d'afrontar el futur de les seves finances. A la trobada, de la qual no s'ha fet difusió ni s'ha facilitat el nom dels convocats, a petició dels mateixos alcaldes –“perquè a ningú no agrada sortir en una llista de poblacions amb problemes econòmics”–, hi assistiran tant la consellera Joana Ortega com el director general de Política Financera del Departament d'Economia i Coneixement, Jordi Òliva, i el director general d'Administració Local, Joan Cañada. I, tot i que no s'ha fet pública la relació dels ajuntaments citats, entre aquests hi ha els de Moià, Sitges, Cunit, Igualada, Palamós, Mollerussa, Tordera, Sant Andreu de Llavaneres i Argentona.

Pel poc que ha transcendit dels continguts que es tractaran en la reunió, els representants del govern català volen actuar en dos fronts. D'una banda, recordar als alcaldes afectats que la situació financera dels seus municipis no es pot eternitzar i, de l'altra, trobar propostes viables i aplicables que permetin als consistoris sanejar en part els números vermells i afrontar els propers anys amb menys pressió. El govern vol que els ajuntaments es posin a treballar immediatament en plans de sanejament i adoptin les mesures idònies per redreçar, tot i la situació, els comptes municipals. En aquesta línia, fonts de Governació van citar ahir a la nit el cas de Tossa de Mar, “que ha fet una feina excel·lent” i que no ha estat ni convocada a la trobada.

Segons van assenyalar a EFE fonts del Departament de Governació, atès que la Generalitat no disposa de cap fons especial que pugui dedicar als ajuntaments, que reben els seus recursos directament de l'Estat, l'objectiu de la trobada és “oferir acompanyament i col·laboració”. En aquest sentit, la reunió ha de servir per esperonar els alcaldes a prendre mesures concretes d'estalvi emmirallant-se en el pla d'ajust per reduir el dèficit que afecta la mateixa Generalitat.

PUOSC sense obres

Una de les actuacions que més podria interessar als ajuntaments endeutats i que el govern català ja està estudiant és la reformulació del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), perquè els fons que ara només es poden destinar a projectes i obres poguessin servir per eixugar el deute i cobrir necessitats bàsiques, com ara pagar la plantilla de treballadors o fer front a les factures de serveis bàsics que ara es demoren sense parar. A principis d'any, la consellera Ortega ja va obrir la porta a debatre “nous paràmetres pel PUOSC”.

En qualsevol cas, si s'arriben a introduir els canvis, no es podrien començar a fer efectius fins després de l'any 2012, que és quan s'exhaureix el PUOSC que ara està vigent i que va ser el primer quinquennal. Aquest pla va tenir un pressupost de 600 milions.

LA XIFRA

40
ajuntaments
catalans amb una situació econòmica difícil es reuneixen avui amb la consellera Joana Ortega.

Precarietat en augment

El deute dels ajuntaments catalans es va situar a final del 2010 en 5.136 milions d'euros, un 14,42% més gran que a final del 2009, segons dades facilitades pel Ministeri d'Economia i Hisenda. El dràstic descens dels ingressos que provenien de la construcció és una de les causes de la mala situació econòmica de molts consistoris. L'Ajuntament de Barcelona va situar el seu deute a final del 2010 en 1.202 milions d'euros, un 59,63% més que un any enrere.

Entre els municipis més endeutats de Catalunya, amb deutes que superen els cent milions d'euros, es troben Tarragona (160,92 milions), Reus (137,6 milions), Lleida (130,23 milions), Sabadell (117,09 milions), Terrassa (107,45 milions), l'Hospitalet de Llobregat (100,74 milions) i Badalona (100,41 milions).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.