L'«exagerat» augment del vot nul i en blanc, sota sospita

Iniciativa Internacionalista (II) va demanar ahir la col·laboració de la ciutadania per fer front a la «tupinada de proporcions històriques» que sospita que s'ha comès amb milers dels seus vots, tal com constaten les irregularitats detectades en molts punts de l'Estat espanyol. En aquest sentit, II publicava a la seva pàgina web (http://www.iniciativainternacionalista.org) una nota en què, després d'agrair als votants «el gran suport» que li han donat, explica que a les irregularitats constatades en diversos municipis bascos s'hi han d'afegir «les nombroses dades» que reben a través del correu electrònic de persones que afirmen que han votat la llista que encapçala el dramaturg Alfonso Sastre i que denuncien que després d'haver dipositat el vot a favor d'Iniciativa Internacionalista en les dades del Ministeri de l'Interior no figuren aquests vots. «Fins i tot tenim informes de lectures d'altres partits que citen més dades de les que aporta la web del ministeri», exposa la nota. En vint-i-quatre poblacions basques amb una forta presència de l'esquerra independentista, II no ha obtingut cap vot. També sobta l'augment del nombre de vots nuls i en blanc. El diari basc Gara publicava dilluns un article en què constatava aquestes irregularitats. Per exemple, explicava que la candidatura POSI va obtenir 113 vots a Amezketa, mentre que II no en va tenir cap, segons el còmput d'Interior. Van ser precisament les dades d'aquest poble, les que van despertar les sospites, ja que en les europees del 1999 la llista de l'esquerra independentista basca Euskal Herritarrok va guanyar-hi amb el 57 per cent dels vots (327).

L'article hi afegeix que l'error no s'ha comès a l'hora de comptar els vots, sinó a l'hora d'informatitzar les dades. La primera de les irregularitats que s'han detectat fa referència al nombre de vots assignat a la candidatura d'II: mentre que a les paperetes i llistes de candidatures registrades els atorguen el nombre 31, en els impresos de les actes d'escrutini aquest nombre correspon a Democracia Nacional. Anomalia que, segons Gara, ha fet que molts vots dels independentistes hagin estat sumats als del partit d'ultradreta espanyol, que ha triplicat els resultats al País Basc. Però aquestes no són les úniques anomalies detectades.

Catalunya

La candidatura encapçalada per Sastre, que incloïa candidats catalans, entre els quals hi ha un gironí, també considera que les dades de Catalunya «són més que sospitoses», ja que «molts ciutadans diuen que van votar Iniciativa Internacionalista i després han vist que no apareixen els seus vots computats, sinó que s'han transvasat probablement al vot en blanc o el nul». L'«exagerat» augment del nombre de vots en blanc i nuls a Catalunya també contribueix a fer augmentar les sospites de tupinada», segons la llista encapçalada per Sastre. Seria el cas de Cardedeu o Sitges, entre altres poblacions catalanes, en què les dades oficials del recompte no coincideixen amb les publicades pel Ministeri de l'Interior. En la nota, II sol·licita que es notifiquin al correu [email protected] les irregularitats detectades, indicant-hi el municipi i la demarcació, el districte i la mesa electoral. Avui al matí es tornarà a repetir el recompte oficial en cada junta electoral provincial.

Silenci de Pérez Rubalcaba

En relació amb aquesta denúncia de tupinada, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va limitar a assenyalar en declaracions a la premsa: «No és competència meva, és de la Junta Electoral Central.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.