La Junta d'Andalusia aprova la primera llei de l'Estat espanyol sobre la mort digna

Regula els drets dels pacients i els deures dels sanitaris

El projecte de llei regula el «ventall de possibilitats» clíniques per garantir una mort digna i minimitzar els processos agònics com ara la limitació de l'esforç terapèutic, que permet a un pacient no rebre tractaments artificials per continuar viu, o el rebuig al tractament, que el faculta per desconnectar-se de sistemes artificials.

Segons va explicar en roda de premsa la consellera andalusa de Salut, María Jesús Montero, la norma, aprovada amb un «gran consens» social, està «inspirada» en casos com el de les sedacions de l'hospital Severo Ochoa de Leganés (Madrid) i el de la infermera de Granada Immaculada Echevarría, que va demanar ser desconnectada del respirador artificial.

El text no regularà, però, ni l'eutanàsia (acte per provocar la mort) ni el suïcidi assistit (ajudar a morir una persona, com va passar en el cas del tetraplègic Ramón Sampedro), ja que són figures tipificades en el Codi Penal sobre les quals no pot legislar un govern autònom. El que sí que regula la nova normativa és el «ventall de possibilitats clíniques» que garanteixen una mort digna i minimitzen els processos agònics com ara la limitació de l'esforç terapèutic o el rebuig al tractament. L'anomenada llei de la mort digna, que desenvolupa un dret inclòs en l'Estatut d'Andalusia, recull circumstàncies com ara la sedació pal·liativa terminal i la determinació de la mort cerebral. Montero va destacar que la norma no només té com a objectiu «salvaguardar la llibertat i el respecte» a la voluntat de la persona, sinó també «donar suport i garantir» la feina dels professionals sanitaris en aquest tipus de situacions. Entre els drets reconeguts figura el de rebre informació clínica veraç i comprensible sobre el diagnòstic i pronòstic, amb l'objectiu d'ajudar en la presa de decisions. També fixa la potestat del ciutadà de rebutjar o aturar qualsevol tractament o intervenció, encara que això pugui posar en perill la seva via. Recull el dret del ciutadà a rebre tractament contra el dolor, incloent-hi la sedació pal·liativa quan ho precisi, i garanteix les cures pal·liatives integrals, que poden ser proporcionades, si la persona ho desitja, a casa, sempre que no estiguin contraindicades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.