JOAN PUIGCERCÓS I BOIXASSA

PRESIDENT D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (ERC)

«Zapatero vol el suïcidi polític del PSC»

El líder d'ERC planteja un «canvi de paradigma» si no hi ha finançament. Demana un «pacte d'unitat d'acció» als diputats catalans a Madrid i que es forci una relació bilateral amb l'Estat. Puigcercós acusa Zapatero «d'asfixiar» Catalunya per fer «caure» l'actual govern català

canvi de paradigma
Els independentistes vam fer confiança als que no ho eren en favor de la via autonòmica i federal. Ara, federalistes i autonomistes ens han de fer confiança per superar l'autonomisme. Hem de forçar la negociació bilateral amb l'Estat
amb carod i bertran
Remodelarem l'executiva
i hi donarem entrada a totes
les sensibilitats del partit
a la generalitat
El PSC comporta dificultats a ERC quan vota a Madrid en contra del govern

Set dies després de les eleccions europees, el president d'ERC, Joan Puigcercós, concedeix a El Punt una entrevista centrada en el finançament i el futur polític dels republicans, al cap d'un any del polèmic darrer congrés del partit.

–Ha estat un any especial, convuls, dur...
–«N'estem molt satisfets. M'hauria agradat fer moltes més coses. El problema és que vam guanyar la presidència, però no érem una gran majoria. No obstant això, durant aquest any hem anat sumant afinitats i estem aconseguint convertir-nos en una veu forta.»
–Va comprometre's a incloure totes les sensibilitats d'ERC a l'executiva, i encara no s'ha fet.
–«D'aquí a poques setmanes remodelarem l'executiva i hi donarem entrada a tothom. Farem una proposta de persones perquè tothom se senti representat. S'han d'acabar els partits dintre del partit.»
–Els afins a Carod-Rovira i a Uriel Bertran hi entraran, doncs, amb càrrec organitzatiu?
–«Sí. Aquesta és la nostra voluntat.»
–Ha viscut les primeres eleccions com a president d'ERC. Ha fet una lectura optimista de les europees, malgrat haver perdut vots i percentatge. No fa autocrítica?
–«Sí. Tenim molts votants que s'han quedat a casa. L'abstenció diferencial a Catalunya es va produir a Girona i Lleida, dos feus de vot nacionalista, importants per a CiU i ERC. Una part de la població està fatigada d'Espanya i veu que el procés de negociació dels últims anys no dóna resultat. La nostra gent, tot i que també hem comès errors, no vol votar cap altre partit. La nostra feina és motivar-la i donar una sortida al final d'etapa que estem vivint. Hem de fer un nou pas: sense fer crides a la terra promesa, però amb un realisme ambiciós.»
–I quin és el nou pas?
–«Hem de fer un plantejament nou: els independentistes vam fer confiança a aquells que no ho eren en favor de la via autonòmica i de la via federal; ara ells ens han de fer confiança a nosaltres per fer un pas endavant a l'autonomisme, per superar-lo. El mateix Josep Ramoneda, gens sospitós d'independentisme, ja ha dit que s'ha acabat l'estat autonòmic i l'Espanya plural. S'ha acabat una etapa. Hem de fer un salt endavant. No pot ser un salt a l'infinit, sinó un salt concret. Som independentistes, però som conscients de la força que tenim. Cal trobar un punt intermedi amb aquells que han cregut en això de l'Espanya federal, per fer una part del trajecte junts. Això ja va passar amb l'Estatut. Els propers mesos seran decisius; tot indica que el govern de l'Estat no vol jugar la carta de l'Estatut. La seva credibilitat és nul·la.»
–Què implica aquest salt?
– «Es tracta que federalistes i autonomistes ens facin confiança per superar l'autonomisme i anar més enllà. Si el govern espanyol conculca i vulnera l'Estatut, nosaltres hem d'anar més enllà. I forçar la negociació bilateral amb l'Estat. El pas és aquest. No podem perdre més temps en òrgans multilaterals. I també s'acabaria allò que tots demanin el que donen a Catalunya.»
–I, a la pràctica, com es concreta aquest salt?
–«Les forces polítiques catalanes han de fer una acció conjunta a Madrid amb un objectiu: defensar que Catalunya vagi a més. Ni estat de les autonomies ni estatut, volem bilateralitat. S'ha de forçar a cop de votació al Congrés. Hi ha un electorat crític que espera aquest pas a casa.»
–Es refereix a CiU o al PSC, quan parla dels no independentistes?
–«El PSC i CiU han de decidir si estan a la banda del model autonòmic, que s'acaba aquí, o si volen crear un nou paradigma del catalanisme. Si el PSC vol quedar-se en un autonomisme que no dóna més de si, anirà en contra de la història. I a CiU, m'agradaria veure-la al govern proposant i batallant per Catalunya com fa des de l'oposició. El que és segur és que hem d'arrossegar el màxim de gent cap a la independència.»
–Sectors crítics d'ERC creuen que perden vots pel pacte amb el PSC...
–«Esquerra n'ha perdut, però no només pel pacte amb el PSC. Les coalicions tenen costos. Hem après la lliçó que el partit gran d'una coalició hegemonitza la seva posició de poder. El PSC comporta dificultats a ERC: sobretot quan vota a Madrid lleis en contra de l'opinió del govern de Catalunya. Això provoca incomoditats. El PSC també està incòmode quan defensa com a govern les tesis d'ERC. Però estic segur que anant amb CiU també en perdríem.»
–El desgast, la crisi o el vot de càstig afecten més els partits de govern. Creu que la solució amb vista al 2010 seria sortir del govern?
–«Pots estar a l'oposició i enfonsar-te en les eleccions. Si ERC hagués estat a l'oposició tots aquests anys, ja tindríem un finançament a la baixa i s'hauria desplegat l'Estatut amb anècdotes. A molts dels crítics amb ERC ja els semblaria bé. El catalanisme ha d'afrontar el conflicte sense por. Hem de treballar per objectius, però si el govern espanyol continua incomplint els seus compromisos, hem de fer un canvi de paradigma.»
–Què ha de passar en els pròxims mesos que pugui provocar aquest canvi de paradigma?
–«La qüestió del finançament. Si el finançament no es compleix al peu de la lletra, oblidem-nos de l'Estatut i anem a una altra qüestió.»
–La reforma acumula deu mesos de retard i l'Estat continua oferint 9.000 milions d'euros. Què li sembla la darrera proposta d'Elena Salgado?
–«És una falta de respecte del govern del senyor Zapatero als catalans, al govern i al president de la Generalitat. Han tingut la barra d'anar allargant la negociació per dir ara que només aporten 9.000 milions. Això té data límit, el 15 de juliol. Si llavors no hi ha una proposta seriosa i digna, hem de dir que no. I s'ha de fer un pas endavant que passi pel Parlament en el sentit de dir que tots els impostos es quedin a Catalunya.»
–I defensar únicament el concert econòmic?
–«Si fracassa el model de finançament de l'Estatut, serà el moment.»
–Sense el finançament que marca l'Estatut, quant temps més pot aguantar el govern?
–«El conseller Castells ja va anunciar més retallades socials per falta de diners a la caixa. Això té conseqüències a les escoles, les llistes d'espera als hospitals, les obres públiques, el món de la cultura... El govern de Zapatero fa això expressament per collar la Generalitat. És possible que pensi que l'asfíxia econòmica pot fer caure el govern de la Generalitat. És evident que Rodríguez Zapatero vol el suïcidi polític del president de la Generalitat i del PSC a Catalunya. Si volgués Montilla al govern, faria mans i mànigues pel finançament.»
–I ERC, quant temps pot resistir, així?
–«Com pot aguantar el govern de la Generalitat en conjunt? El país és conscient del que passa. La situació és límit. Algunes coses no les podem fer o no les fem millor perquè el govern espanyol ens asfixia econòmicament. Jo demanaria als 25 diputats del PSC i als 10 de CiU a Madrid que no donin més xecs en blanc a Zapatero.»
–Però ERC, què fa?
–«Vam dir al govern de Zapatero que no li votarem res fins que no es desbloquegin el finançament i els traspassos de l'Estatut. I ho hem fet! Els altres van dir que farien pressió, però no han fet res, encara.»
–ERC ha donat diversos ultimàtums al govern espanyol, però no ha aconseguit que la Generalitat es planti.
–«Estem molt a prop de plantar-nos, però encara no hem arribat al moment. El govern de Zapatero va comprometre's a pactar el finançament abans del 15 de juliol. Quan arribi el dia, el PSOE no haurà complert i la Generalitat tancarà la carpeta. A partir d'aleshores, negociarem de manera bilateral.»
–Com desbloquejarà el finançament amb bilateralitat si el PSOE continua de cul a la paret?
–«Si tots els diputats catalans, del PSC, CiU, ERC i ICV, a Madrid es posen d'acord i es planten, estic convençut que això es desbloqueja. El que es trobarà a la cruïlla serà el PSOE. Els 25 diputats del PSC seran la clau per pressionar Zapatero.»
–Hi haurà un avançament electoral?
–«No es pot descartar mai. Però el que toca és acabar la legislatura.»
–Però ERC es compromet a arribar al 2010?
–«Ens comprometem a servir el país i, evidentment, el més desitjable seria acabar la legislatura.»
–No s'atreveix a fixar una data electoral?
–«No. És una potestat del president de la Generalitat, José Montilla.»
–ERC ha refet ponts amb CiU en l'últim any. Amb quins objectius?
–«El més normal és que ERC parli amb CDC. El que és curiós és que Unió tingui tan bona relació amb el PSC. Convergència, que ha fet gala d'oportunisme i ambigüitat, no ha de tornar a fer el que va fer amb l'Estatut. ERC i CDC han de perfilar nous objectius, però m'agradaria saber a què aspiren en el futur.»
–Aprovaria un pacte de govern amb CiU?
–«Convergència s'ha de definir. Només espero que no acordin un govern amb el suport del PP. La seva experiència en el passat va ser tan nefasta, que espero que pensin més en nosaltres que en el PP.»
–S'imagina governar amb Artur Mas?
–«Programa, programa, programa. Un front sobiranista o nacionalista em semblaria bé si hi ha una causa comuna. Les nostres condicions serien un salt endavant de la via autonomista i la unitat d'acció a Madrid.»
–Tot i això, el líder de Reagrupament, Joan Carretero, acusa ERC de renunciar a l'independentisme. Demostri que no és veritat.
–«No hem de demostrar res.»
–Carretero, però, diu que la independència és molt fàcil. Amb una declaració del Parlament n'hi hauria prou. És tan fàcil?
–«Mentre ell parlava d'aquestes coses, jo estava fent campanya perquè l'independentisme català tingués veu a Europa.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.