Zapatero parla ara de dues setmanes per tancar l'acord

Promet que Catalunya «rebrà per sobre de la mitjana»

José Luis Rodríguez Zapatero sabia que no podia passar per Catalunya sense referir-se al finançament, i més quan s'està en la recta final de la negociació, quan falta menys d'un mes pel 15 de juliol, l'últim termini fixat pel president espanyol. Durant la inauguració de la nova T1 de l'aeroport del Prat, i davant d'autoritats polítiques i empresarials, va garantir al president de la Generalitat, José Montilla, que la reforma «satisfarà les necessitats de Catalunya» i, per primer cop, serà «un finançament per càpita per sobre de la mitjana del conjunt d'Espanya». La promesa enllaça amb la que ja va fer el vicepresident de Cooperació Territorial, Manuel Chaves, en la seva reunió amb Montilla, a finals d'abril. L'Estat manté el 15-J com a data límit, però ahir Rodríguez Zapatero, en una conversa informal amb periodistes en presència de Montilla, va avançar el termini i, fent gala del seu optimisme, el va situar per d'aquí a uns «dies o setmanes», d'aquí a «una o dues setmanes». La justificació al retard del finançament –ja acumula més de deu mesos d'incompliment– que va donar és que no es poden abordar tots els temes pendents de cop i que, després d'aprovar la carta catalana, han hagut de tractar altres qüestions com ara l'arribada del TAV a Barcelona o la mateixa T1. En consonància, la negociadora estatal, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado –a TVE–, també donava pràcticament per fet un acord abans de mitjan mes que ve i descartava, tal com ha proposat el president gallec, mantenir el sistema actual perquè «no és equitatiu».

En converses

Els dos governs han reprès la negociació del finançament després del parèntesi de les eleccions europees i que la setmana passada des de la Generalitat es constatés que no s'havia produït cap pas endavant. Damunt la taula hi ha els 9.000 milions d'aportació estatal anunciats per la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i que tant el govern com els partits consideren que s'hauran d'incrementar necessàriament si l'Estat busca realment un acord amb la Generalitat. L'executiu català admet ara que en els últims dies hi ha hagut «avenços» però, tal com ha fet en tot el procés, evita el triomfalisme exhibit des de l'Estat. La consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, que ahir exercia de portaveu del govern, va confirmar la represa però apuntava que els avenços «encara no són significatius», un extrem que reblaven des de la conselleria d'Economia. Les posicions dels dos executius «són més pròximes ara que no pas fa uns mesos», havia admès el president de la Generalitat en una entrevista a Cadena Ser, tot i deixar clar que no suficientment per segellar un pacte. Des del govern no volen parlar de xifres –tampoc dels 9.000 milions– i ara fan èmfasi que l'important són els criteris de repartiment de l'aportació global. El que distanciava Estat i Generalitat abans de les europees era que el model proposat per Madrid no garantia el compliment del model fixat a l'Estatut, sobretot pel que fa al principi d'ordinalitat, que fixa, segons la interpretació catalana, que Catalunya no variarà la seva posició en el rànquing de recursos per càpita un cop ja ha contribuït a la solidaritat interterritorial.

El PSC, confiat

El PSC va ser ahir l'únic partit que es va mostrar confiat que el president espanyol complirà les seves paraules. La portaveu adjunta al Parlament, Carme Figueras, va garantir que les negociacions estan hores d'ara «molt avançades» i, en la línia de Miquel Iceta, va prometre uns resultats «megaespectaculars».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.