la crònica

Qui polititza la festa?

Oposició i govern de Torredembarra s'enfronten per l'organització de les celebracions locals

De polèmiques polítiques a l'Ajuntament de Torredembarra n'hi ha hagut de tots els colors, però en poques fins ara s'hi havia vist involucrat fins i tot el nom de la patrona, Santa Rosalia. I és que al ple del passat dijous a la nit els regidors del govern i de l'oposició van mantenir un tens debat entorn les dues celebracions que la població dedica a la seva protectora: la festa del Quadre de Santa Rosalia a mitjans de juliol, i la festa major de la patrona, a principis de setembre. Enguany, era el primer cop que l'equip de govern que va entrar al consistori el passat mes d'agost (format per CiU, l'Agrupació, PP, GIT i una no adscrita) organitzava íntegrament les festes, i el mètode introduït per la regidora de Cultura, Rosa Maria Guasch (CiU) ha fet arrufar el nas als tres grups de l'oposició (PSC, ERC i ABG).

«Hi ha un malestar important entre diversos ciutadans que feia molts anys que estaven vinculats a la festa», va criticar el portaveu de l'ABG, Lluís Suñé. I l'arrel d'aquest malestar, segons l'oposició, es troba en la forma que ha escollit la responsable de Cultura per convocar la comissió ciutadana que s'encarrega d'organitzar les dues festes. Guasch, amb l'objectiu, segons ha explicat, d'obrir la festa a «tota la ciutadania», va optar per convocar tots els interessats a través d'uns cartells. «L'únic límit que marcàvem era la data per apuntar-se», va afirmar la regidora.

Per PSC, ERC i ABG, però, aquesta estratègia ha estat una forma amb què la regidora ha intentat fer-se la festa «a mida». «A l'hora de trucar membres d'altres anys, ha tirat de la seva pròpia agenda», va assenyalar la regidora del PSC i predecessora de Guasch a Cultura, Susanna Navarro. Els tres grups van denunciar que s'havia limitat l'entrada d'aquelles persones que havien participat abans en l'organització de les festes i que la regidora de CiU no va considerar afins políticament, extrem que ella va negar. L'oposició també va lamentar que hi hagi entitats locals i membres de la junta del Patronat de Cultura (els representants dels partits a aquest òrgan) que no havien pogut entrar tampoc a la comissió.

Amb aquests precedents, estava clar que els primers fruits del treball d'aquesta comissió no serien gaire bé rebuts. I això és el que ha passat amb la programació per a la festa del Quadre de Santa Rosalia que recentment ha aprovat el Patronat de Cultura, i en què alguns partits hi han vist un intent de reduir els actes que s'organitzen dins del nucli antic. «No hi ha cap acte durant la nit de vigília al centre històric», va denunciar Suñé, qui fins i tot va acusar Guasch d'haver «donat ales» a veïns del centre que s'havien queixat per sorolls i vandalisme al barri durant els dies de festa. De fet, les entitats del seguici ja van exhibir durant la darrera festa de Santa Rosalia una pancarta en què reclamaven que els actes festius es concentressin al nucli antic, i els ànims no semblen gaire més tranquils tot i que la regidora de Cultura s'ha compromès a organitzar «com a mínim» un acte a la plaça del Castell la nit de Vigília de Santa Rosalia, i ha defensat que altres anys la festa del juliol tampoc va tenir ball al nucli antic.

Una de les controvèrsies més grans, però, es troba en el canvi d'hora de la encesa dels dotze morterets, que sempre es feia a les dotze del migdia del dia 14. Enguany, però, la comissió ha optat per traslladar l'acte a la tarda. «No té sentit», va lamentar Navarro, mentre que Guasch va replicar que, en aquest cas, mantenir l'horari no era «prioritari». La regidora de Cultura també va recordar que el pressupost de festes s'ha hagut de retallar considerablement, decisió que fins i tot ha afectat les entitats del seguici i altres participants a la festa, com les orquestres o els músics de carrer. «Els vam demanar que reduïssin un 20% el que cobraven, i tots han acceptat fer aquest esforç», va destacar Guasch. L'oposició, però, li va retreure que malgrat haver demanat aquesta contenció, finalment el pressupost ha estat més alt del previst inicialment.

«Mai no havíem parlat de les festes als plens, perquè ja es tractava a la comissió, així que alguna cosa deu estar fallant ara», va afirmar el portaveu d'ERC, Gerard Ciuró. El que està clar és que les festes de Torredembarra ja han passat també a estar polititzades. Qui n'és el responsable, però, dependrà de la perspectiva des d'on ens ho mirem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.