La Generalitat s'ajusta el cinturó i retalla en 900 milions d'euros la despesa

No acomiadarà ningú però no cobrirà les places vacants existents tret de les de treballadors de serveis essencials

El pla d'ajustament aprovat ahir ataca la reducció de despesa bàsicament en dos fronts: d'una banda aprimant les partides pressupostàries de tots els departaments i, de l'altra, amb l'optimització de les plantilles de personal. Pel que fa a aquest darrer punt, i en un moment en què els sindicats estan en peu de guerra –ahir es van concentrar a la plaça de Sant Jaume–, el conseller d'Economia, Antoni Castells, va voler deixar clar que no es farà fora ni un dels treballadors de l'administració catalana. En el pla es preveu que no es cobreixin les places vacants de funcionari i personal laboral de la Generalitat que ja estarien dotades econòmicament però no cobertes en una xifra equivalent al 3% d'aquest personal administratiu. La mesura també afectarà alts càrrecs i de confiança, però no els treballadors que presten serveis socials essencials, com ara els metges, els mestres, els mossos i els bombers. L'ajustament de la plantilla serà d'entre uns 800 i un miler de llocs de treball que es calcula que ara estan vacants.

El govern preveu rebaixar la despesa en 50 milions per la via del personal. Però el gros de la reducció, 850 milions, provindria de la retallada pressupostària dels departaments (vegeu fitxa adjunta), que es farà de manera proporcional al seu pes en els comptes de la Generalitat. Un dels més afectats serà el de Política Territorial i Obres Públiques, que veu com se li retallen directament 100 milions d'Ifercat, el gestor que porta la construcció de la L9. A aquests diners s'hi afegeixen 50 milions de transferències dels departaments a les entitats públiques que en depenen i 700 milions més que es retallaran de les conselleries de manera proporcional al pes que tenien en els comptes quan es van aprovar, a final d'any. Total: 850 milions de retallada. De moment el govern ha aprovat la proposta d'Economia, que a partir d'ara negociarà amb cada departament, un per un, quins plans o projectes afectarà la reducció. En tot cas, el conseller va deixar clar que n'estan exclosos i no es tocaran els recursos que es destinen a la prestació de serveis socials bàsics –les prestacions d'Acció Social–, el pressupost de l'ICASS –Institut Català d'Assistència i Serveis Socials– i de l'ICS –Institut Català de la Salut– i també els destinats a sectors que el govern considera estratègics, com ara la innovació.

Dels 900 milions de despesa que es redueixen, una part s'eliminen directament del pressupost, més de 460 milions, mentre que 380 milions queden «congelats», és a dir, que no s'aplicaran encara que estiguin en els comptes, tot i que el govern podrà decidir executar-los més endavant si la situació econòmica millora o si s'arriba a l'acord de finançament.

Finances solvents

Tot esperant que es tanqui l'acord de finançament, el conseller d'Economia va voler deixar clar que els comptes de la Generalitat són solvents amb nou model «o sense».

Presidència
-9,1 milions
Vicepresidència
-26,3 milions
Interior, Relacions Institucionals i Participació
-37,2 milions
Economia i Finances
-22 milions
Governació i Administracions Públiques
-26,5 milions
Política Territorial i Obres Públiques
-284,6 milions
Justícia
-38,3 milions
Educació
-86,5 milions
Cultura i Mitjans de Comunicació
-41 milions
Salut
-91,5 milions
Agricultura, Alimentació i Acció Rural
-36,6 milions
Treball
-15,4 milions
Innovació, Universitats i Empresa
-67,2 milions
Acció Social i Ciutadania
-18,9 milions
Medi Ambient i Habitatge
-48,1 milions
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.