Només un de cada quatre grups municipals és a la xarxa i la meitat no renoven continguts

Molts dels blocs penjats a internet estan abandonats i obren amb notícies de fa mesos i fins i tot anys

L'ús d'internet per part dels grups municipals per difondre les seves activitats o les seves opinions està poc estès encara a les comarques gironines. Tot i l'augment de blocs que hi va haver fa un parell d'anys amb les eleccions municipals, molts d'aquests van quedar immediatament abandonats l'endemà dels comicis. Així doncs, més de la meitat dels blocs de grups municipals que es poden trobar a la xarxa estan absolutament abandonats des de fa mesos i fins i tot anys, sense que ningú no es preocupi de la mala imatge que puguin donar. En el cas dels municipis més grans és on abunda més l'activitat dels grups a internet, mentre que en els pobles de menys habitants els blocs són gairebé inexistents. Sobre la periodicitat, són molt pocs els que actualitzen continguts diversos cops a la setmana (com el PSC de Platja d'Aro, i Esquerra de Palafrugell), i la majoria publiquen pocs articles al mes.

Pel que fa als partits polítics que més blocs tenen, Esquerra és de molt qui té els militants més actius a la xarxa, ja que un 38% dels blocs actualitzats són d'aquest partit.

Les mancances en els blocs d'alguns grups municipals se supleixen algunes vegades amb els blocs personals d'alguns dels seus polítics, tot i que també en aquest àmbit hi ha força casos de polítics que també tenen abandonat el seu propi bloc. Molts d'aquests s'obren durant el període electoral, i un cop finalitzat el bloc mor.

Durant aquests períodes electorals és també quan agafen embranzida blocs anònims dedicats a anar a favor o en contra d'un i d'altre candidat. Aquesta mena de blocs també solen estar en coma o directament desapareixen mentre no s'acosten nous comicis.

Blocs
abandonats.
A la xarxa es poden trobar multitud de blocs absolutament abandonats, i amb notícies a primera plana que fins i tot es remunten al 2007. Molts d'aquests, com el de la imatge deCiU de la Bisbal, encara donen les gràcies pel suport a les eleccions municipals d'ara fa dos anys. Aquest és només un dels molts exemples presents a internet. A municipis grans, per exemple, podem trobar blocs absolutament obsolets, com el de CiU de Palafrugell, que no s'actualitza des del març del 2008, o el del Partit Democràtic de Blanes, que té com a primera notícia un article datat el 18 d'octubre del 2007. També el candidat de CiU de Salt a les passades municipals, Jaume Torramadé, té un bloc personal que només va estar actiu pels comicis.
CARLES PUIGDEMONT

«Les noves tecnologies són molt poc usades»

–Quant fa que utilitza les noves tecnologies per a la seva tasca política?
–«Vaig començar el bloc fa uns tres anys. Al Facebook, no vaig començar al principi, però sí a la primera tongada. Però en continuo essent un usuari escèptic. Està bé com a relació social, però per a la meva activitat de polític no em proporciona gaire res que no pugui trobar en altres indrets. Faig servir el Twitter, Youtube... A cadascun li dono la missió que em va bé per al meu propòsit. El Facebook el faig servir d'aparador, tot el que hi surt ve de passarel·les que faig servir en altres aplicacions.»
–Com són els comentaris que li fa la gent?
–«Al principi hi havia molts comentaris insultants. No els he publicat mai i ja no en rebo. N'hi ha de profitosos. L'última proposta de resolució al Parlament sobre l'atenció telefònica d'Hisenda en català té l'origen en un comentari en el meu bloc.»
–Les noves tecnologies són una assignatura pendent dels polítics?
–«Són molt poc utilitzades. La tecnologia actualment va més enllà del que la comunitat en fa ús, especialment en l'àmbit de la política. És una pena, crec que hi ha companys que creuen que és un risc.»
–L'ús per les administracions és insuficient?
–«És molt deficient, començant per la informació que es dóna a la ciutadania. No s'utilitza ni el 10% de la possibilitat d'informació en temps real. Hi ha resistència al canvi.»
–Quant temps hi dedica vostè?
–«No tinc hores, ho he incorporat a la rutina diària. Estic disponible tot el dia. Al carrer la gent t'interpel·la i et demana coses. És el mateix. Hi ha part d'obligació i de vocació. La informació i la comunicació és un element fonamental de la democràcia.»

La Selva, la comarca amb més blocs

La utilització d'internet és força desigual depenent de les comarques. És en el cas de la Selva on s'aprecia un ús bastant superior a la resta de comarques, ja que un de cada quatre grups té un bloc actualitzat a internet, i gairebé un 47% té espai a la xarxa. Més lluny queden el Gironès i el Baix Empordà, on entre un 13 i un 14% dels grups actualitzen el seu bloc. Les comarques on menys s'usen els blocs són la Cerdanya (8%) i l'Alt Empordà (entre el 5 i el 6%), segurament perquè la majoria dels pobles són petits. La Garrotxa i el Pla de l'Estany superen per poc el 10%, mentre que al Ripollès només un 9% dels grups municipals fan servir els blocs per informar.

MAGDA CASAMITJANA

«El Facebook és molt més proper»

–Quan li va venir la fal·lera per l'ús de les noves tecnologies?
–«Abans de ser alcaldessa usava molt llocs web de Roses. El Facebook i el bloc els tinc de fa un any i mig.
–Què la va motivar a fer-ne ús?
–«M'agrada molt contactar i parlar amb tothom. M'assabento de moltíssimes coses que no podria saber, coses que els passa a la gent. En el Facebook la immediatesa és fantàstica, i no hi ha tanta vergonya, és molt més proper. El bloc és perquè la gent em conegui políticament parlant. Parlo des de l'ocupació de la via pública fins a la MAT. També penjo l'agenda perquè la gent vegi a què m'estic dedicant. Amb un clic la gent en un moment determinat pot saber què penses.»
–Però la majoria dels polítics viuen aliens a aquestes noves tecnologies.
–«Són molt poc utilitzades. Jo les faig servir, però mai les utilitzo com a eina per fer política partidària. Una cosa és fer política pura i dura, i l'altra que la gent et conegui i et proposin coses.»
–Quantes hores dedica a aquestes noves tecnologies?
–«Poquet. Sóc tot el dia a l'ajuntament. A primera hora del matí, amb calma, i després al vespre. Al cap de setmana l'uso sobretot per comunicar-me més personalment amb els amics.»
–Rep força comentaris de caire polític?
–«Interacciono molt, i rebo força comentaris.»
–També fa servir el Youtube...
–«Està molt bé. Vaig felicitar el Nadal a través de Youtube, per exemple. És una eina molt més potent.»

Les grans ciutats, més actives

A les grans ciutats l'ús dels blocs com a canal d'informació dels grups municipals és bastant superior que en el cas dels pobles més petits. Si agafem com a referència els quatre municipis amb més població, Girona, Figueres, Blanes i Lloret, l'ús de blocs per part dels grups puja espectacularment, ja que un 68,18% té un bloc actualitzat. Aquesta xifra baixa fins al 45% en cas de tenir en compte els deu principals municipis. Alguns alcaldes o caps d'oposició complementen o supleixen el bloc del grup municipal amb un de personal. Per exemple, l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU); l'alcaldessa de Roses, Magda Casamitjana (PSC), o Carles Puigdemont (CiU de Girona).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.