Divisió al ple de la Cambra de Comerç pel suport a la Fundació Príncep de Girona

Un sector d'empresaris en discrepen i van retreure al president que se n'haguessin assabentat pels diaris

Dels quaranta-sis membres que integren el ple de la Cambra de Comerç de Girona, a la darrera reunió només n'hi van anar vint-i-nou, tres dels quals es van sumar a les crítiques de Rafael Martín, de Cadaqués. Martín va dir que s'havia assabentat de la creació de la Fundació Príncep de Girona per la premsa, i va considerar que s'havia fet un menyspreu al ple i va criticar el secretisme amb què s'havia gestat l'ens.

Jordi Vidal va qüestionar que fos el comitè executiu i no el ple l'òrgan competent per aprovar un acord de tanta envergadura. Va ser respost pel secretari, que va invocar l'article 24.2 de la Llei 14/2002, de 27 de juny, de les cambres de comerç, que, en els casos d'urgència, el comitè executiu pot assumir la competència de les matèries atribuïdes al ple.

Jordi Vidal i Rafael Martín van admetre que els objectius de la fundació els semblen respectables, però que les entitats fundadores els podrien assolir perfectament amb una fundació sense el nom que tindrà. Vidal creu que la denominació i la presidència d'honor del príncep ha generat molts comentaris i reticències que s'haurien pogut estalviar.

L'empresari de Cadaqués va considerar que la fundació es podria haver creat amb el nom d'una personalitat històrica de Catalunya. Va assegurar que aquesta operació s'inscriu en una campanya d'imatge per prestigiar la monarquia espanyola.

En el debat en el ple de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona, Domènec Espadalé, va insistir que el projecte és i serà molt bo i que redundarà en benefici de les comarques gironines. Espadalé va dir que acceptava sotmetre la ratificació al ple per iniciativa pròpia i pel respecte als membres de la cambra. Es va votar a mà alçada. I només quatre van atrevir-se a aixecar la mà contra la monarquia, però no contra els objectius que persegueix la fundació: Jordi Vidal i Miquel Morillo, de Girona, Josep Santandreu, d'Olot, i Rafael Martín, de Cadaqués.

6.000 i 30.000 euros

Segons l'acord que va aprovar el ple, la Cambra de Comerç aporta sis mil euros al capital fundacional de la fundació. Al mateix temps, segons va informar Espadalé als membres del ple, es farà una invitació a les empreses gironines i a grans corporacions de l'Estat a participar i/o col·laborar en la Fundació Príncep de Girona amb una quota anual de trenta mil euros.

La fundació es constitueix avui

dani vilà

L'Auditori Palau de Congressos de Girona serà l'escenari avui de la constitució de la Fundació Príncep de Girona, que tindrà com a objectiu crear una línia d'ajuts i beques per a joves i investigadors en diversos àmbits. La signatura que suposarà la creació d'aquest organisme arriba tres mesos després que les entitats impulsores –Fundació Gala-Salvador Dalí, la Cambra de Girona, Caixa Girona i «la Caixa»– anunciessin la creació de la nova entitat després d'una visita a la Casa del Rei i d'un dinar amb els prínceps de Girona.

L'anunci en el seu moment va despertar les crítiques d'ERC, un dels socis del govern tripartit a Girona, que fins i tot va reclamar a les institucions impulsores la possibilitat de canviar-li el nom i batejar-la com a Fundació Carles Rahola, il·lustre gironí i defensor de l'ideari republicà.

Mobilització antimonàrquica

Les formacions de CUP i Maulets han convocat per aquest matí al punt del migdia una concentració antimonàrquica a la rotonda de davant del Palau de Fires. Aquestes formacions de l'esquerra independentista consideren que la presència de membres de la família reial espanyola «és una ofensa». A més, creuen que la nova fundació pretén «espanyolitzar la ciutat» i atenuar les crítiques a la monarquia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.