ALBERT MORAGUES

CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA DEL GOVERN BALEAR

«L'aposta pel medi ambient ens va costar el primer govern d'Antich»

Albert Moragues assegura que l'actual govern balear de coalició és prou sòlid, que ha après dels errors del passat i que no ha renunciat al model de defensa del territori, tot i que es porta a terme d'una manera menys radical

El conseller de la presidència del govern balear, Albert Moragues, va passar fa pocs dies per Girona anant cap a l'Alguer, on va inaugurar l'Espai Llull. Moragues comenta uns quants aspectes de la política balear.

–El primer govern balears d'Antich va fer una gran aposta pel medi ambient, i el govern actual ha reprès aquesta mateixa línia?
–«El primer decret que vam fer el 2007 va ser de protecció mediambiental; fa pocs dies vam aprovar un altre decret mediambiental, però sobre procediments administratius.»
–Aquell primer intent, amb ecotaxa inclosa, va ser un model molt admirat per sectors ecologistes i progressistes d'arreu. Per què no s'ha repetit?
–«Ens va costar el govern.»
–Era una aposta massa agosarada?
–«Aquesta aposta està molt bé, però la conseqüència pràctica és que quatre anys després s'hi va fer una retallada enorme.»
–I ara?
–«Ara ho fem d'una altra manera. Aquest govern té un avantatge gran, i és que pot mirar cap enrere. Intentant no equivocar-nos amb els mateixos errors que vam tenir. Crec que apostem igual amb la política mediambiental de protecció, de transport sostenible i totes aquestes coses. Entre altres coses, les Balears no tenen sortida, ni econòmicament, si no fem aquesta política.»
–I per quin motiu manteniu aquesta línia mediambiental?
–«A les Balears el que venem bàsicament és el nostre territori. És una aposta de futur, si no podem deixar el territori als nostres fills, un territori com aquest en condicions, no tindran res.»
–Però ara heu rebaixat molt els vostres plantejaments?
–«Som radicals d'idea, però no de plantejament. A diferència d'abans, que érem radicals d'idees i de plantejament i ens va costar el govern.»
–Com es fa això?
–«Intentant anar més a poc a poc, però amb una política que tingui més durada, més a llarg termini. Cal tenir en compte que els avenços de protecció ambiental, en un percentatge molt gran, són irreversibles.»
–Sí, però entre el primer govern d'Antich i l'actual hi va haver el PP, que devia desfer moltes de les coses en què s'havia avançat?
–«Les Balears, durant els governs de Matas sempre ha tingut una política d'infraestructures que podem dir que ha estat un poc boja. Han fet grans infraestructures, que possiblement eren necessàries però el nostre territori no podia sostenir. El govern de Matas cau una altra vegada com va caure o perd la majoria absoluta quan una part molt important de la població pensa que ha anat massa ràpid en algunes coses que no li agraden i que afecten el nostre territori.»
–I l'actual govern de coalició no és molt complicat?
–«Nosaltres tenim un govern complicat, perquè som un govern de coalició. Som un govern molt italianitzat, cosa que demostra que geogràficament som els més pròxims a Itàlia. Però té algun avantatge, i és que no som agosarats com era el PP, que va construir una línia de metro, que no té cap sentit, ens costa un munt de diners i no serveix absolutament per a res, o per a molt poc. No té cap justificació, que s'hi gastessin el doble del que estava pressupostat. Tots recordem les imatges després de les primeres plogudes, quan es va inundar. En comptes de trens, allà sota hi havia barques, una cosa espectacular, mal feta. Era un projecte que no tenia cap sentit, no hi va ningú; fins i tot per als estudiants, és més fàcil agafar l'autobús per anar a la universitat.»
–Però el PP continua sent una força potent en aquest territori?
–«Els cal trobar líders nous, la vicepresidenta se'n va a Europa, aquí estava molt entrampada amb la gestió anterior i ara els cal trobar un altre líder. El PP és cert que representa una part, molt important, el 44%, un magnífic resultat, però tot i això no governen enlloc, en cap de les grans institucions balears.»
–El vostre govern de coalició no té esquerdes?
–«És un govern de coalició de centreesquerra. A Catalunya teniu un govern de coalició d'esquerres i per tant hi ha alguns aspectes de cultura política que comparteixen. Hi ha espais comuns, però nosaltres tenim Unió Mallorquina, que és un partit de centredreta, i evidentment tenim cultures polítiques absolutament diferents.»
–Malgrat això, hi ha cohesió?
–«El govern abans era una mena de tornado per veure qui la deia més grossa. Ara hi ha un equilibri de poders que fa que tot sigui més pausat. La de les Balears és una societat conservadora i per tant té por dels experiments, i aquell experiment, del primer govern de coalició, va acabar malament i per tant ens mirava amb una certa recança. Això ha fet que tots ens centrem més, i hi ha un bon nivell d'acceptació, d'interlocució. Allò d'abans va significar que ens fotessin fora, perquè el govern es va enfrontar amb els interessos d'una indústria bàsica, que és la del turisme.»
–Amb l'ecotaxa?
–«Es va fer un plantejament radical, i aquesta societat més conservadora, més benestant, amb els poders fàctics que a les Balears són evidents, van dir als seus: ‘No votin aquests.'»
–I ara els accepten?
–«Ara hem fet un pacte de no-agressió per governar d'una manera nova, permanentment asseguts pactant coses, socialment, econòmicament, culturalment, permanentment. Penso que fins ara ens ha donat un bon resultat.»
–El sector turístic balear nota molt la crisi econòmica?
–«És clar que se'n ressent, però no per la situació a l'Estat. A nosaltres ens afecta molt més el que pugui passar a la Gran Bretanya i Alemanya, perquè vivim més d'aquests turistes que dels que provenen de l'Estat.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.