El PSC, CiU i ERC aproven la primera llei d'educació catalana amb crítiques a ICV

Els ecosocialistes els retreuen que hagin canviat el consens del pacte nacional per una fotografia de Montilla i Mas

El PSC, ERC i CiU han consensuat un text que, en paraules dels republicans, «resol una anomalia històrica», i que socialistes i nacionalistes han volgut fer perdurable en el temps: perquè serveixi de marc per aplicar polítiques educatives diverses, sigui quin sigui el color del govern. El mateix conseller d'Educació, Ernest Maragall, en el seu discurs davant dels parlamentaris, va reivindicar que l'articulat definitiu de la llei manté una «coherència plena» amb el Pacte Nacional d'Educació, erigit com a exemple de consens amb la comunitat educativa.

Després de mesos suant tinta per tirar endavant el seu projecte estel·lar i d'aconseguir aprovar una llei que va rebre més de 200.000 al·legacions en primera instància, el conseller no va perdre l'oportunitat de defensar el text perquè manté «un fil conductor amb els trets bàsics del pacte sense desvirtuar-lo ni fer-li perdre el nom». Tot i això, Maragall és conscient que ara toca desplegar la llei en milers d'escoles i instituts catalans i va avisar que «el govern actuarà ara amb la màxima determinació».

Durant el debat parlamentari, la diputada de CiU Irene Rigau, mestra de professió, va assegurar que la societat catalana demanava un acord que «garantís estabilitat» al sistema educatiu català i, en aquest sentit, va subratllar que CiU havia prioritzat «els interessos de país» per sobre d'altres de «partidistes» i dels «rèdits a curt termini». El parlamentari i portaveu d'ERC a la comissió d'Educació, Josep Maria Freixanet, va afilar les crítiques contra ICV-EUiA, a la qual va acusar d'haver perdut «una meravellosa oportunitat». «Pot ser qualificada de conservadora una llei que doblarà el pressupost en educació en els propers vuit anys?», va preguntar en una rèplica a un dels arguments esgrimits pels ecosocialistes.

El finançament, a banda

Tant CiU com ERC, però, van ampliar les lectures de l'acord per a la LEC a altres àmbits. El líder de la federació es va felicitar pel consens, però va deixar molt clar que la seva disposició a pactar amb l'executiu no s'estendrà a un mal acord de finançament. «No es pot pactar per pactar encara que els acords siguin dolents», es va justificar Mas. El líder d'Esquerra, Joan Puigcercós, en canvi, va centrar el focus sobre la cohesió del tripartit pel desmarcament d'ICV que, en aquesta legislatura, ha compartit la identificació com a soci díscol del tripartit al costat dels republicans. Puigcercós va subratllar que el desmarcament dels ecosocialistes «ha creat un precedent» negatiu a la cambra, en la qual l'executiu havia votat en bloc durant tota la legislatura.

«No és això, companys»

La diputada Dolors Camats va posar veu a una ICV-EUiA molt crítica que, atenyent-se al guió anunciat, va votar a favor i en contra d'alguns dels títols de la LEC. Camats va treure a la palestra la foto del Pacte Nacional d'Educació, símbol de consens, i va retreure als avaladors de la llei haver-la substituït per la fotografia que Mas i el president de la Generalitat, José Montilla, es van fer al matí per segellar l'acord. Camats va acusar els seus socis al govern d'impulsar una llei no d'esquerres, que manté l'estatu quo i els «privilegis». «No és això, companys, no és això», va dir citant Lluís Llach. La diputada d'ICV va censurar de nou que la norma permeti la concertació de centres que segreguen nois i noies a les aules.

Protestes dels sindicats

Mentre algunes associacions educatives donaven suport dins del Parlament al conseller Maragall, un centenar de representants del professorat protestava a les portes del palau contra la LEC. Sindicats com CCOO, UGT, CGT o USTEC, associacions de pares com la Fapaes i la Fapac, i organitzacions d'estudiants insisteixen que la norma és una «oportunitat perduda» per solucionar «els problemes de l'educació de Catalunya».

És per això que els sindicats –com va avançar la portaveu d'USTEC-STEs, Rosa Cañadell– no deixaran de mobilitzar-se «cada cop que s'aprovi una mesura que ataca l'escola pública».

ERNEST MARAGALL
CONSELLER D'EDUCACIÓ
«Hi ha un fil conductor que manté els drets bàsics del pacte nacional sense desvirtuar-lo ni fer-li perdre el nom»
ARTUR MAS
president de ciu
«Hi ha voluntat de pacte i capacitat d'entesa, però no sempre el pacte és possible. No es pot pactar per pactar encara que els acords siguin dolents»
JOAN PUIGCERCÓS
president d'erc
«Espero que aquest sigui l'últim cas que es dóna en aquesta legislatura en el qual el govern català no voti unit, això seria desitjable»
DOLORS CAMATS
PORTAVEU D'ICV AL PARLAMENT
«Els governs d'esquerres serveixen per canviar les coses, no per mantenir l'estatu quo i els privilegis»
RAFAEL LÓPEZ
DIPUTAT DEL PP
«La LEC no arreglarà els problemes que té l'educació catalana»

L'escenificació de l'acord

El president José Montilla i el líder de CiU, Artur Mas, van rubricar simbòlicament l'acord en la llei d'educació amb una fotografia al Palau de la Generalitat. Poc abans del debat final de la norma al Parlament, es van reunir durant una hora en què la LEC va centrar la conversa. Montilla i Mas, segons fonts coneixedores de la reunió, haurien parlat durant uns minuts de la crisi però no de la possible fusió de caixes catalanes ni de l'estat de les negociacions del finançament, que hauria eclipsat l'impacte mediàtic del la trobada. Va ser el líder de CiU qui, en una conferència al Círculo Ecuestre, va oferir a Montilla una trobada per escenificar el consens després de mesos de negociacions parlamentàries per tancar un text del gust de les dues principals forces polítiques del país i que ERC també va avalar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.