El tripartit es divideix per segon cop i el PSC s'alia amb CiU a favor dels transgènics

La iniciativa legislativa impulsada per Som lo que Sembrem, a la qual ERC i ICV donaven suport, és rebutjada al Parlament

El que es va tancar ahir ha estat el ple de la discòrdia per al tripartit: el primer de la legislatura en què els socis han trencat la unitat de vot i per partida doble. Després del desmarcament d'ICV-EUiA amb la llei d'educació, ahir va ser el PSC el que, en contra del criteri de republicans i ecosocialistes, es va alinear amb el PP i –de nou– amb CiU per vetar la iniciativa legislativa popular (ILP) presentada per Som lo que Sembrem per una Catalunya lliure de transgènics. La federació nacionalista va assaborir el caramel. El portaveu de CiU a la cambra, Oriol Pujol, va subratllar les «desavinences molt fortes» que en aquest ple han florit «al si del tripartit» en forma d'una «certa ruptura» i que, segons Pujol, s'estenen a altres àmbits.

Un dels màxims artífexs de la divisió interna de l'executiu, el conseller Joan Saura, però, va restar importància a les discrepàncies. El també líder d'Iniciativa va insistir que la unitat del govern continua sent «importantíssima» en qüestions bàsiques com la negociació del finançament i la resposta a una possible retallada per part del Tribunal Constitucional, eternes amenaces en potència contra la cohesió dels tres socis. Saura va garantir que la divisió amb la LEC «no tindrà més conseqüències».

Debat avortat

L'aliança de CiU, el PSC i el PP va impedir la tramitació en comissió de la iniciativa contra els transgènics, que tenia l'aval de més de 100.000 signatures. Alexis Inglada, de Som lo que Sembrem, va advertir que Catalunya és «la nació europea que més transgènics cultiva» i va demanar als diputats presents que es preguntin per què. «De vegades, en lloc de governar per a la ciutadania, sembla que ho facin per a un grapat d'empreses», els va retreure. Inglada va instar sense èxit la cambra a obrir «un debat tranquil i serè» sobre el fet, per exemple, que les més de 20.000 hectàrees de blat de moro transgènic que es cultiven al país generin «contínues contaminacions genètiques amb tota impunitat». «Seria molt trist que ens donessin un cop de porta als morros, després del llarg camí que ens han fet recórrer, no gastin saliva perquè això no s'entendria», va dir Inglada, que va lamentar l'elevat nombre de mossos d'esquadra que custodiaven el Parlament davant dels manifestants de la plataforma i els vaguistes de fam. Som lo que Sembrem, a més, va anunciar que presentarà un recurs contenciós administratiu perquè no se li va concedir el dret a rèplica en les intervencions dels grups.

El PSC va defensar que la biotecnologia «permet obtenir plantes més resistents als insectes». CiU va rebutjar que es limités el debat a la disjuntiva de «transgènics sí, transgènics no». El PP va rematar que, si es prohibissin, «desapareixeria l'agricultura catalana». En canvi, justificant el seu suport a la ILP, ERC va reivindicar el debat com a necessari i ICV-EUiA va afegir-hi que els diputats han estat elegits per abordar qüestions controvertides. Cs va demanar «precaució intel·lectual i científica» amb els transgènics.

Castells alerta que el fons de reestructuració de bancs pot envair competències

El conseller d'Economia, Antoni Castells, va afegir-se ahir a les veus que ja havien avisat que el nou Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) aprovat pel govern espanyol podria envair competències de la Generalitat. Castells va recordar que l'executiu està estudiant el decret i va constatar que existeixen dubtes que respecti que «l'última paraula per a fusions, absorcions i el tipus de processos d'integració corporativa la continuï tenint la Generalitat». En resposta a una interpel·lació de CiU, va garantir que, un cop analitzat «obrarà en conseqüència»; és a dir, que remetrà el text de l'executiu espanyol al Consell Consultiu perquè determini si es produeix o no la invasió. D'altra banda, el ple del Parlament va aprovar una moció –l'enèsima– en què dóna suport al govern perquè negociï un finançament que s'ajusti a l'Estatut. El PP es va equivocar en la votació i, en contra del que sosté, va votar que sí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.