Benet XVI reclama la reforma de l'ONU i un nou sistema financer guiat per l'ètica

El Vaticà va presentar ahir la tercera encíclica de Benet XVI, Caritas in veritate, de marcat caràcter social i en què afirma que l'economia necessita de l'ètica i que el mercat «no ha de servir perquè el fort abusi del feble». Després d'ajornar la seva publicació en diverses ocasions, Benet XVI va signar el 29 de juny passat el document, fet públic el dia abans de l'inici a Itàlia de la cimera del G-8, que reuneix des d'avui i fins divendres els caps d'estat i de govern de les principals potències econòmiques mundials. En el document, el pontífex advoca per un progrés sostingut, que respecti la dignitat humana i assegura que l'actual crisi mostra que els tradicionals principis de l'ètica social, com ara la transparència, l'honestedat i la responsabilitat, «no poden ser descuidats». Benet XVI assenyala que l'economia no elimina el paper dels estats i té necessitat de «lleis justes». Exigeix que les «finances, després del seu mal ús, que han malmès l'economia real» tornin a ser una eina orientada al desenvolupament. En el mateix text proposa una «urgent» reforma de l'ONU i de l'arquitectura econòmica financera i internacional. «Demana la presència d'una veritable autoritat política mundial que s'atengui de manera coherent als principis de subsidiarietat i de solidaritat», diu en l'encíclica.

També tracta el tema del medi ambient, sobre el qual afirma que les societats tecnològicament avançades «poden i han de disminuir» les seves pròpies necessitats energètiques i han d'avançar en la investigació sobre energies alternatives. L'encíclica reprèn els temes socials recollits en l'encíclica de Pau VI sobre temes socials Populorum progressio, de 1967, i Sollicitudo rei socialis, sobre la mateixa temàtica, escrita per Joan Pau II el 1988.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.