Acord d'intencions del G-8 sobre la lluita contra el canvi climàtic

Consideren que la situació econòmica és incerta tot i els signes de recuperació i reclamen plans d'estímul

Primer acord. La cimera del G-8, que se celebra des d'ahir i fins divendres a la ciutat italiana de l'Aquila, enmig de les protestes dels grups antiglobalització, va aconseguir superar les discrepàncies inicials i arribar a un acord, això sí, d'intencions, sobre la lluita contra el canvi climàtic.

Els líders dels set països més industrialitzats més Rússia i la UE van acordar limitar l'augment de les temperatures a només dos graus centígrads, segons va anunciar el primer ministre suec, Fredrik Reinfeldt, que va assistir a la cimera en qualitat de president de torn de la UE. «La gran fita del G-8 fins ara és que els EUA han fet un pas endavant i s'han unit a la Unió Europea en l'objectiu dels dos graus centígrads», va dir Reinfeldt, que va afegir-hi que el G-8 havia ajornat el debat sobre com finançar una nova estratègia de l'ONU per lluitar contra el canvi climàtic fins a la cimera del G-20 a Pittsburgh (EUA) prevista al setembre. Finalment, i també en matèria mediambiental, va indicar que el G-8 es va mostrar a favor que els països industrialitzats intentin reduir les seves emissions de gasos contaminants un 80% pel 2050, mentre que la resta de països ho haurien de fer un 50%. L'acord va ser molt ben rebut pels experts en canvi climàtic, ja que el G-8 mai no s'havia pronunciat sobre el punt concret dels graus. La primera jornada de la cimera també va deixar una bona notícia per al primer ministre italià, Silvio Berlusconi. El president dels EUA, Barack Obama, va lloar el lideratge de Silvio Berlusconi en l'organització de la cimera i va recordar que Itàlia és «veritablement un país amic». Obama també va destacar la «gran integritat moral» del president de la República, Giorgio Napolitano.

Els problemes de Berlusconi

La cimera del G-8 té aquest cop el dubte afegit de saber si el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, tocat pels escàndols sobre la seva vida privada, aconseguirà sortir airós de la seva tercera presidència en una d'aquestes cimeres. Al problema de les noies que freqüenten les seves festes i que reben a canvi diners, càrrecs o candidatures polítiques, s'hi va afegir dimarts la informació publicada pel diari The Guardian que Itàlia podria sortir del G-8 i deixar el seu lloc a l'Estat espanyol, ja que la seva organització de la cimera ha estat «nefasta» i se n'han hagut d'encarregar els EUA. Berlusconi va qualificar les crítiques del rotatiu com «un gran error d'un diari petit» i va reiterar que té el suport del 64,1% dels italians. La decisió improvisada de celebrar la cimera a l'Aquila, després del terratrèmol que a l'abril va causar 307 víctimes mortals, també ha comportat crítiques a Berlusconi. Les complicacions logístiques i de seguretat i, sobretot, l'elevat risc sísmic i el descontentament dels veïns, que encara s'allotgen en tendes de campanya i que han criticat la desfilada d'autoritats i la despesa de diners, han estat una altra creu pel primer ministre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.