Els pits presidencials

La presidenta de les Filipines menteix per amagar que s'ha sotmès a una operació de cirurgia estètica per refer uns implants mamaris

La credibilitat de la presidenta de les Filipines, Gloria Macapagal-Arroyo, està més afeblida que mai després que s'ha descobert que la «quarantena voluntària» a la qual va sotmetre's la setmana passada per evitar l'expansió de la grip A era en realitat una veritat «a mitges» per amagar una operació de pit. El conflicte sobre els implants mamaris presidencials va començar el 29 de juny passat amb una nota enviada a la premsa en la qual s'enaltia l'«exemple de responsabilitat social» de Macapagal-Arroyo per haver-se ofert a aïllar-se de motu proprio en un hospital luxós de la capital després d'una gira per l'estranger.

Des del Palau de Malacañang es va argumentar la decisió com una mesura de lluita contra la grip A, que ja ha afectat un miler de persones a l'arxipèlag i ha provocat una víctima mortal. L'actitud de la presidenta, en un país acostumat a les mesures efectistes, va ser ràpidament seguida per altres polítics, com ara la senadora Loren Legarda, que es va aplicar la quarantena quan va tornar d'un viatge a Ginebra havent passat prèviament pel Senat del país per anunciar a so de bombo i platerets la decisió. La presidenta va rebre l'alta mèdica als cap de dos dies d'haver ingressat al centre hospitalari, però les primeres filtracions a la premsa van impedir que tingués una reincorporació plàcida a la feina.

«La quarantena és una tapadora. La presidenta necessitava reparar un trencament dels implants de silicona mamaris que s'havia posat els anys vuitanta. També va aprofitar-ho per fer-se treure un quist de l'engonal i per fer-se la depilació làser a la zona», escrivia el columnista Jarius Bondoc al diari The Star.

El portaveu de la Presidència, Cerge Remonde, va sortir a defensar Gloria Macapagal, i va intentar resoldre l'afer negant que a la presidenta li haguessin augmentat una talla de sostenidors: «Quan una dona es fa la cirurgia plàstica es nota. Les actrius amb pits sexis són les que es fan aquest tipus d'operacions. No podem dir el mateix de la presidenta.» L'intent de salvaguardar la imatge de la cap de govern va tornar-se a frustrar i, després de més filtracions als periodistes, Remonde va haver de rectificar: la cap de l'executiu sí que s'havia sotmès a un augment de pit feia un parell de dècades, però no aquest cop, en què li havien practicat una biòpsia per determinar si un quist detectat al pit esquerre era maligne.

Biòpsia

El metge que la va operar, Raúl Guanzon, va corroborar la versió presidencial assegurant que un equip format per sis doctors havia fet una biòpsia a Gloria Macapagal-Arroyo, que la seva salut «és perfecta» i «és capaç de córrer una marató». «No crec que ho estiguessin amagant. Només volien saber els resultats de la prova abans de fer-los públics», va assegurar Guanzon, un cirurgià plàstic molt conegut amb més de vint anys d'experiència en operacions d'estètica a personatges famosos i membre de la Societat Filipina de Cirurgia Plàstica i de l'Acadèmia Nord-americana de Cirurgia Plàstica. Diverses columnistes i senadores han intercedit en favor de la presidenta i el seu dret a la intimitat en aquest afer, com ara la mateixa Legarda, que va enviar un comunicat en el qual deia: «Els drets de les dones sobre la seva salut i la confidencialitat del pacient han de ser respectats fins i tot encara que afectin persones amb una projecció pública com la presidenta.» «Qualsevol dona té dret a fer-se un augment de pit, una operació de nas o una liposucció si això la fa sentir millor amb ella mateixa», va afegir-hi la periodista Domini Torrevillas. No obstant això, hi ha qui creu que no es pot confondre el dret a la intimitat amb la impunitat d'una mentida, com ara el columnista Bondoc, que denunciava la investigació oficial oberta a l'hospital per descobrir el focus de les filtracions com una mesura per silenciar l'afer. Bondoc, convertit ja en un personatge més de la trama, continuava disparant metralla en la seva tribuna de dijous passat: «Sembla que l'hospital va facilitar de manera gratuïta dues habitacions VIP amb un cost de 18.000 pesos (286 euros) al dia cadascuna, a més de cinc més per als guardaespatlles i cuiners, al costat dels serveis mèdics, medecines i anàlisis. Si això és així, Arroyo ha violat les lleis anticorrupció, que impedeixen que cap funcionari rebi regals per valor de més de 79 euros.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.