Política

Enfrontament polític a Tortosa per les factures fora del pressupost

El reconeixement d'una sèrie de factures pendents de pagar, fora del pressupost municipal, ha centrat l'últim enfrontament polític a Tortosa entre CiU i el PSC. L'alcalde, el convergent Ferran Bel, no va amagar ahir a la tarda la seua sorpresa i indignació, quan va saber que el grup del PSC l'havia acusat, només unes hores abans, d'haver intentat una operació per «encobrir» 6,3 milions d'euros en factures fora del pressupost del 2008. En concret, l'exalcalde Joan Sabaté va dir que han detectat 37 decretats amb data del 31 desembre, la majoria dels quals no van passar pel ple fins als mesos de febrer i març. Segons Sabaté, això és una «greu irregularitat», i més tenint en compte que Bel no ha donat compte al ple de nou dels últims decrets. «La situació evidencia la gestió més nefasta de la història de l'Ajuntament, amb una voluntat clara d'amagar que en realitat Bel té factures fora del pressupost per valor de més de 8 milions d'euros», va dir Sabaté.

Per la seua banda, Bel va negar els fets, i va replicar que els arguments dels socialistes eren «ridículs». L'alcalde va dir que Sabaté feia el mateix quan governava l'Ajuntament, però que CiU no va fer oposició d'aquesta «pràctica habitual, que serveix per facilitar la feina als funcionaris». «Si realment pensen que hi ha alguna irregularitat, el que hauria de fer Sabaté és anar als jutjats», el va reptar Bel. L'alcalde va afegir que tots els decrets s'han fet per facilitar el pagament de factures que tenien algun tipus de consignació pressupostària. També va dir que prendria mesures contra Sabaté, si el portaveu del PSC continuava abocant «sospites» sobre els funcionaris de l'Ajuntament. De fet, la compareixença de Bel amb la regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, era per donar compte del reconeixement de l'extrajudicial que s'aprovarà en el ple d'avui, i que el govern xifra en poc més d'1,2 milions d'euros.

Segons Villarroya, però, el govern de CiU i ERC només reconeix obertament l'existència de factures per valor de 68.000 euros fora del pressupost del 2008, «per falta de crèdit adequat o suficient». Així, la regidora d'Hisenda va referir-se a despeses com els enderrocs d'urgència al carrer Sant Felip Neri o la liquidació dels drets d'autor a l'SGAE per l'ús d'algunes músiques durant les festes de la Cinta. Però va rebutjar haver d'assumir «políticament» uns 821.000 euros en factures de l'anterior mandat, per obres com la reforma de la xemeneia del pavelló firal, l'obertura del vial de Santa clara, la rotonda de la Simpàtica, la millora de l'accessibilitat de l'ajuntament o la urbanització del carrer Sant Domènec. Villarroya va dir que els 377.000 euros restants són factures que van arribar després de l'1 de gener del 2009, però amb consignació al pressupost anterior, com els rebuts de Fecsa o del consorci de residus del Baix Ebre (Rebé).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.