Vacunaran contra la grip A nens, embarassades i malalts crònics

Un home de 53 anys d'Alzira es converteix en la sisena víctima mortal a l'Estat

Jiménez, que ha comparegut a petició pròpia al Congrés, ha dit que, a diferència del que passa amb la grip estacional, aquest virus no ataca les persones grans, però sí els nens, els adolescents i els joves. Els treballadors dels serveis essencials bàsics són un altre sector que rebrà la vacuna, perquè les forces de seguretat de l'Estat, els bombers i els conductors de transports públics, entre d'altres, no resultin afectats per la pandèmia i això repercuteixi en el funcionament de l'Estat. Fins ara s'havien avançat, com a persones susceptibles de ser immunitzades, els professionals sanitaris, els nens, les embarassades i els malalts crònics greus, els quals la ministra ha ratificat a la cambra baixa que són grups que es vacunaran. Jiménez va explicar que entre les patologies de risc associat hi ha les malalties cardiovasculars, les respiratòries –com ara l'asma i la malaltia pulmonar obstructiva crònica–, la diabetis, la insuficiència renal i l'obesitat, i els pacients immunodeprimits. Encara que l'Estat espanyol continuarà defensant una estratègia comuna de vacunació a la Unió Europea, ha aclarit que, com que ja hi ha prou coneixement sobre els grups de població més susceptibles al virus, s'ha decidit actuar en aquests ciutadans «per introduir un factor de tranquil·litat a la població». Jiménez va afirmar, no obstant això, que el govern espanyol estarà pendent a l'agost i el setembre de les recomanacions de les autoritats sanitàries de l'OMS i de la UE, per si s'amplia la població a la qual se subministrarà el tractament per evitar complicacions. «Totes les persones que necessitin vacuna, pel fet d'estar incloses en la població de risc, podran accedir-hi», va dir la ministra.

Una altra víctima

L'home de 53 anys que estava ingressat amb grip A a l'hospital d'Alzira és la sisena persona que ha mort per aquesta malaltia a l'Estat espanyol. Aquesta persona havia estat ingressada en estat «molt greu» a la unitat de vigilància intensiva del centre hospitalari, segons fonts de la Conselleria de Sanitat valenciana, que van indicar que tenia una patologia prèvia, tot i que no van aportar més dades per desig exprés de la família.

Aquesta defunció és la segona per grip A que es produeix al País Valencià, després de la mort, el 20 de juliol, d'un algerià de 45 anys a Teulada (Marina Alta), quan havia de ser traslladat en ambulància fins a l'hospital de Dénia. El mort a Teulada tenia hipertiroïdisme i problemes renals, pels quals rebia tractament de diàlisi des de l'any 1993, i quan se li va fer la necròpsia es va confirmar que la causa de la mort havia estat un «procés de pneumònia bilateral per grip A».

Formació per a metges

Els metges de capçalera de l'Estat podran realitzar, a partir de la primera setmana de setembre, cursos de formació sobre grip A(H1N1) per afrontar la situació que ofereixi la pandèmia en els pròxims mesos. La Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i la Fundació per a la Formació de l'Organització Mèdica Col·legial (FFOMC) posen a la disposició dels metges de família una sèrie de cursos en línia o presencials amb un grup de metges experts de referència en cada comunitat autònoma. Amb aquesta iniciativa es pretén que els metges d'atenció primària posin al dia els seus coneixements sobre aquest virus, segons expliquen aquestes organitzacions, que recorden que «la màxima ‘val més prevenir' els metges també se l'apliquen a si mateixos».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.