L'Estatut compleix anys a mig desplegar

El govern reivindica els «èxits» del finançament i les rodalies però CiU no creu que s'hagi aconseguit cap traspàs important

Les negociacions de la comissió bilateral Estat-Generalitat per negociar els traspassos de competències ja van pel seu tercer ministre espanyol: Jordi Sevilla, Elena Salgado i, ara, Manuel Chaves. I, tot i que han passat ja tres anys de trobades, encara queda feina –i potser molts ministres– per completar el desplegament de l'Estatut a la màxima potència. L'entrada en acció de l'expresident andalús Chaves i la soledat parlamentària del PSOE al Congrés han ajudat a desencallar tres anys d'empentes, malfiances i controvèrsies.

El govern, a través del conseller Joan Saura, va autoavaluar-se amb un «notable alt» per la seva tasca de desplegament de l'Estatut tot i que reconeix que alguns «exàmens» es van repetir per culpa del govern espanyol. Veient el got mig ple, el govern reivindica el «boníssim» pacte de finançament –que encara s'ha de plasmar en forma de lleis–, els darrers traspassos acordats de les rodalies de Renfe o la Inspecció de Treball –encara no executats– i, a més, la producció legislativa pròpia com el nou Consell de Garanties Estatutàries o la futura Agència Tributària de Catalunya. El govern ha aprovat aquesta legislatura 32 lleis que desenvolupen l'Estatut –16 en l'últim any–, i ara n'hi ha 13 més en tràmit parlamentari.

El tripartit, però, admet problemes amb la poca velocitat dels traspassos competencials. El conseller Saura, encarregat directe de negociar el desplegament, insistirà ara en la necessitat que el govern estatal es comprometi amb un calendari per al desenvolupament que fixi els traspassos que cal tractar i les lleis espanyoles que s'han de modificar, entre elles la del poder judicial. Saura, però, refusa l'opinió dels que veuen l'Estatut en «via morta» tot i que precisament ahir el portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, va assegurar que la carta catalana ha demostrat ser «clarament insuficient» i «només ha trigat tres anys a trobar el seu sostre» d'autogovern.

Ombres sobre l'Estatut

A banda de l'omnipresent ombra d'una retallada per part del Tribunal Constitucional, CiU va suspendre els governs català i espanyol perquè han provocat «frustració i desencís». Veient el got mig buit, el dirigent de CDC, Felip Puig, veu el tripartit «incapaç» d'aconseguir traspassos com el de la gestió de l'aeroport del Prat o de presentar «una llei de finançament local tal com preveu l'Estatut».

COMPLETATS
Autoritzacions de treball per compte propi d'estrangers
Assignació de l'ISBN
Ordenació i gestió del litoral
Hospital Clínic
Homologació i convalidació de títols i estudis estrangers en ensenyaments no universitaris
Comunicacions electròniques
ACORDATS, EN TRÀMIT
Servei de trens de rodalies de l'àrea metropolitana de Barcelona
Inspecció de Treball
L'observatori meteorològic del Turó de l'Home
ENCARA PER NEGOCIAR
Gestió dels aeroports d'interès no general
Beques i ajuts per a estudis universitaris i no universitaris
Ordenació del sector pesquer i marítim
Titularitat de les biblioteques provincials
Assegurança escolar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.