Badalona enceta la festa major de dol per la mort del regidor Jaume Vives

Responsable municipal de Cultura, el polític d'ERC també era membre de la Diputació de Barcelona

El quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona va morir a l'hospital Germans Trias i Pujol, on estava ingressat des de feia uns dies i on se'l tractava des de feia temps d'una greu malaltia. Jaume Vives va néixer a Badalona l'any 1953 i, a banda de la seva professió com a agent comercial, la seva activitat política va començar al Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya. Va ser militant d'Esquerra Republicana de Catalunya des de l'any 1983 i va ser president d'ERC de Badalona (1996-1997), així com candidat en les eleccions del Parlament de Catalunya. La trajectòria política de Vives, però, va tenir un punt d'inflexió a les eleccions municipals del 2003: amb la seva elecció com a regidor, ERC va obtenir representació a l'Ajuntament badaloní i va participar en el govern municipal, fet que no succeïa des de la II República. Així, va accedir a la quarta tinença d'alcaldia i va ser regidor de Drets Civils, Convivència i Defensa del Consumidor. També llavors va ser president del Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià de Besòs, càrrec que mantenia juntament amb el de regidor de Cultura i Patrimoni.

Fins ara també ocupava la vicepresidència tercera de la Diputació de Barcelona, on va exercir com a delegat de Comerç i va crear la Xarxa de Mercats Municipals. En l'aspecte associatiu, Vives va ser fundador dels Consells Populars de Cultura Catalana a Badalona i va ser membre de la Colla dels Castellers o dels Amics del Museu de Badalona. Company polític de Vives en la tasca consistorial, el director de l'àrea de Cultura, Mateu Chalmeta, va destacar ahir el seu lideratge en retornar ERC a l'Ajuntament badaloní, així com «la dignitat i el coratge» amb què va afrontar la malaltia aquests sis anys. L'alcalde badaloní, Jordi Serra (PSC), va afegir-se al reconeixement a la seva figura, considerant-lo un «exemple d'entrega al fet públic» des del «vitalisme i el bon humor personals». El vicepresident segon de la Diputació i secretari de política municipal d'ICV, Màrius Garcia, va lloar «el seu compromís amb Badalona i amb la cooperació local».

Del silenci a la festa

La cerimònia civil de comiat del regidor es farà avui (13h) al tanatori de Badalona. En acabar-se, s'aixecarà el dol oficial decretat per l'Ajuntament i a les 20h s'iniciarà el programa d'actes de la festa major d'agost, que aquest any es concentra en tres dies i que recupera el parc de Ca l'Arnús per a la celebració de concerts. Abans de la traca que avui inaugura la festa, però, el consistori dedicarà unes paraules de reconeixement a Vives i guardarà un respectuós minut de silenci. A la nit, el castell de focs donarà pas a un espectacle de la companyia Yllana. Dissabte, a banda de l'ofici solemne de Santa Maria al matí, la tarda es reservarà per homenatjar el músic i animador Xesco Boix, mentre que el plat fort vindrà al vespre amb el concert de Joan Miquel Oliver. La banda Lori Meyers clourà la festa diumenge.

ACTES DE LA FESTA

Avui
Castell de focs a la platja (22h)
Demà
Ofici solemne a l'església de Santa Maria (11.30h)
Homenatge a l'animador i músic Xesco Boix a la Rambla (18h)
Concert de Joan Miquel Oliver. Parc de Ca l'Arnús (20h)
Cloenda del 150è aniversari dels gegants. A la Rambla (21h)
Diumenge
Lori Meyers en concert. Parc de Ca l'Arnús (23h)
l'opinió

La lluita, amb un somriure

jordi serra i isern, alcalde de badalona

La mort de la gent que ens és propera sempre ens agafa amb el pas canviat. També la d'en Jaume Vives, un autèntic lluitador que mai no es va rendir a la greu malaltia que l'afectava des de feia anys. Ho sap la seva família, ho saben els metges i les infermeres que l'han atès durant tot aquest llarg període, i ho hem comprovat, de primera mà, aquells que hem conviscut amb ell i amb la seva excepcional manera de ser i de plantar cara a l'adversitat: sempre amb un somriure als llavis, amb la bonhomia que el caracteritzava.

Així ha estat fins al darrer moment. En Jaume mai no va deixar de banda la seva responsabilitat i va voler continuar, en la mesura de les seves possibilitats, a primera línia d'acció política al capdavant de les seves àrees de govern a l'Ajuntament de Badalona i a la Diputació de Barcelona.

Crec que coincidiran amb mi tots els que hem treballat al seu costat quan el recordo com un home de principis, fidel a la seva ciutat i al seu país. L'acció política de Jaume Vives ha estat paradigma d'una voluntat sincera de servei als altres; des del diàleg obert, un valor molt preuat en política que va fer possible, per exemple, el retorn d'ERC a l'Ajuntament i la incorporació al govern municipal els dos darrers mandats; amb una enorme capacitat d'entesa no només amb els companys i companyes regidors i regidores sinó, també, amb tota la gent de les entitats, associacions i ciutadania en general que el van poder tractar.

El seu compromís amb Badalona i amb Catalunya han estat sempre fora de dubte. La feina feta al capdavant d'àrees complexes com Drets Civils i Convivència, i actualment a Cultura, són el millor exemple de la seva aptitud i actitud davant de la política i de la vida.

Però, per damunt de tot, el millor llegat que en Jaume ens deixa a tots i a totes és, més enllà de la seva fructífera tasca política, la seva magnífica qualitat personal; la que ens farà molt difícil oblidar-lo, impossible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.