Interior dóna permís a la Falange per manifestar-se a Arenys de Munt el dia de la consulta per l'autodeterminació

L'Ajuntament s'hi oposa, però només aconsegueix que no coincideixin en el lloc

L'ambient a Arenys de Munt es comença a escalfar poc menys d'un mes abans de la primera consulta popular, i no vinculant, sobre l'autodeterminació de Catalunya. L'autorització signada pel Departament d'Interior perquè el moviment ultradretà de la Falange es concentri al municipi el mateix dia del referèndum ha generat el rebuig unànime tant dels membres del govern com dels representants del Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació (MAPA), impulsors de la consulta, que ho consideren una provocació innecessària.

El primer tinent d'alcalde d'Arenys de Munt, Francesc Molons (CiU), va confirmar ahir que la setmana passada es va rebre el comunicat d'Interior. «Pretenien que la concentració dels ultres es fes davant de la sala municipal, on hi haurà la consulta. Després van demanar la plaça de l'Església, que ja és ocupada per una fira i, finalment, van acceptar la plaça de Catalunya, on hi ha el monument a la Puntaire», explica Molons. Pel regidor, la decisió d'Interior és, com a mínim, «discutible». «Creiem que són conscients de les conseqüències que es poden derivar de posar davant per davant dues faccions enfrontades», assenyala, i afegeix: «Juguen amb foc.»

Per la seva banda, un dels representants del MAPA, Ramon Pujol, destacava el valor de la consulta com a «acte perquè els ciutadans s'expressin lliurament». Per Pujol, la presència de la Falange a Arenys de Munt «no s'entén quan en els seus mitjans s'ha passat de l'insult a l'amenaça directa».

Suport de plataformes

Ramon Pujol va confirmar que la consulta popular d'Arenys de Munt ha obtingut recentment el suport de quatre plataformes independentistes que han acceptat prendre part de la festa. En concret són la Plataforma pel Dret a Decidir, Catalunya Estat Lliure, Deumil.cat i El Bloc Gran del Sobiranisme. També està previst que dissabte vinent a les sis de la tarda es presenti l'acte a la Universitat Catalana d'Estiu, a Prada de Conflent, i que el 5 de setembre hi hagi un míting polític unitari amb AM 2000, ERC, CiU i CUP a Arenys de Munt.

El MAPA va presentar en un ple la proposta de fer un referèndum a Arenys de Munt a través d'una moció de la CUP que va rebre el suport de tot el consistori, excepte del PSC. Poc després, la Falange va començar una campanya en contra de la consulta que va incloure el repartiment de pamflets per les cases.

La dimissió de Saura

Les relacions entre l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra (AM 2000), i el titular d'Interior, Joan Saura, no semblen gaire cordials. De fet, en el ple del mes d'abril d'aquest any va ser precisament el suport obtingut amb el vot de l'alcalde el que va permetre prosperar una moció de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) en la qual es demanava la dimissió de Saura i del conseller Josep Huguet arran dels incidents amb els estudiants universitaris. Móra milita en el grup independent Arenys de Munt 2000, que suma per Iniciativa per Catalunya –el partit de Saura–, ja que forma part de l'Entesa de Progrés Municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.