Convergència aposta per sortir de la LOFCA per assolir el concert econòmic

El diputat Francesc Homs va explicar a l'UCE que es pot aconseguir un model de finançament propi

El diputat Francesc Homs (CiU) va acudir a la cita amb la Universitat Catalana d'Estiu de Prada per participar en el cicle de conferències Un finançament just? –que cada dia presenta un representant dels partits amb presència en el parlament– amb un arsenal de propostes de la seva formació. Com els anteriors visitants –Dolors Camats, d'ICV; Martí Carnicer, del PSC, i Antoni Soy, d'ERC–, va aprofitar per valorar el moment polític català i explicar quins són els desafiaments que Catalunya ha d'afrontar. El secretari executiu de Convergència no va voler entrar a valorar si l'acord de finançament compleix amb l'Estatut, «perquè hi ha tanta lletra menuda que es fa molt difícil fer-ne un balanç a hores d'ara». Va explicar que CiU aposta per una estratègia que va resumir en tres punts: fer valdre l'Estatut vigent, sortir del règim comú de la LOFCA i negociar amb l'Estat la llei de cessió de tributs que preveu l'Estatut amb un grau màxim de desenvolupament.

«La Constitució espanyola no estipula cap règim comú ni cap concert per a les comunitats autònomes», va assegurar el diputat convergent, tot afegint-hi: «La nostra obligació és obtenir tot el rendiment possible del marc normatiu actual. S'ha de plantejar a les Corts de Madrid una reforma de la LOFCA que estipuli que no s'aplicarà a Catalunya, tal com fa l'actual amb relació al País Basc i Navarra, la qual cosa seria plenament constitucional.» Pel que fa a la llei de cessió de tributs, es pot optar, a parer d'Homs, per «fer una llei d'article únic que remeti a la LOFCA o negociar amb l'Estat una norma plena de contingut, tal com preveu el mateix Estatut, amb un ampli desplegament de la capacitat normativa de Catalunya en l'àmbit tributari».

Sobre la «manifestació preventiva» suggerida pel vicepresident Carod-Rovira, Homs creu que es tracta «d'una cortina de fum per tapar que els seus socis de govern voten a Madrid en contra dels interessos de Catalunya, com en el cas recent del FROB.

Informe de l'IEA

C.G

Francesc Homs va presentar-se davant els molts assistents al cicle Un finançament just? de la Universitat Catalana d'Estiu amb una bateria d'argumentacions jurídiques que sustenten les propostes de CiU. El parlamentari català es va treure de la màniga un informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA), de l'any 2003, en què s'assegura textualment que el marc constitucional vigent a l'Estat espanyol «permet atribuir als estatuts una funció molt destacada en la determinació final del finançament autonòmic, que pot donar lloc a règims no necessàriament uniformes o idèntics. La mateixa Constitució deixa obertes alternatives diverses. La invocació dels drets històrics de Catalunya en aquest àmbit podria ser un element a considerar en darrer terme per justificar l'establiment d'un règim singular sobre el finançament.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.