L'alcalde d'Arenys de Munt es reunirà amb Interior per aturar l'acte falangista

El rebombori que genera fa que s'anul·li una contramanifestació convocada des del Facebook

«De cap manera volem que Arenys de Munt es converteixi en un camp de batalla entre grups ideològics contraposats.» L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra (AM2000), sembla que ha esgotat la paciència i assegura que té la confirmació «per part de fonts d'ICV de la Diputació» d'una reunió la propera setmana amb els màxims representants del Departament d'Interior. L'objectiu prioritari, segons Móra, és trobar-se tant amb el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, com amb el director general de la Policia, Joan Delort.

L'alarma ha saltat a partir de la posada en marxa fa tres dies d'un esdeveniment a través de la xarxa social de Facebook, Resistència antifalangista 13 de setembre a Arenys de Munt, creat per Acció Antifeixista Països Catalans que feia una crida a una altra concentració el dia 13, però en aquest cas contra els falangistes. L'espai demanava la col·laboració de la xarxa per evitar la concentració ultradretana en uns termes especialment durs. El responsable de la crida, el membre de les JERC Roger Gombau, explicava ahir que la intenció del missatge a Facebook «s'ha desvirtuat». «La crida la vaig fer a nivell personal i per donar suport a través de la xarxa a la consulta popular i per reclamar la llibertat a exercir el dret de vot sobre l'autodeterminació de Catalunya», apunta Gombau, que afegeix «en cap cas volia crear un exèrcit per enfrontar-se a la Falange, perquè la intenció de reunir gent era amb una voluntat pacífica». Gombau, però, davant les conseqüències derivades de la posada en marxa de l'espai, va decidir anul·lar-lo i ahir a primera hora de la tarda ja no s'hi podia accedir. En el moment de la supressió, la Resistència antifalangista 13 de setembre a Arenys de Munt, superava les 150 adhesions.

ERC va informar ahir a través d'un comunicat del diputat Pere Aragonès que la formació ha demanat al Departament d'Interior «que prohibeixi la manifestació i, en tot cas, l'autoritzi per un dia diferent al 13 de setembre». «L'objectiu de la manifestació feixista és impedir la participació ciutadana a la consulta d'àmbit municipal sobre l'autodeterminació que se celebra a Arenys de Munt tot creant un clima d'intimidació per tal d'evitar una assistència massiva a les urnes», comenta Aragonès, que recorda que el municipi ja va viure una situació semblant fa trenta anys. «En ocasions similars s'ha optat per obligar a canviar la data o desplaçar la manifestació a un altre lloc», apunta i creu que «el departament hauria d'actuar amb celeritat desautoritzant la manifestació per evitar crear més alarma social». ERC conclou que des del Parlament «es continuarà treballant per aprovar al més aviat possible la llei de consultes populars».

Suport de la JNC

L'agrupació comarcal del Maresme de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) es va manifestar ahir a favor de la convocatòria popular sobre l'autodeterminació «ja que és només la nació catalana, qui des de cada poble, vila i ciutat del país, pot decidir sobre el seu futur». En quest sentit, van criticar el que consideren «un intent de desànim democràtic» que vol fer Falange Española de las JONS. «L'exercici lliure del sufragi passiu, sigui aquest vinculant o no, implica la inexistència de qualsevol mena de risc per a l'electorat, és absurd que es pretengui crear aquest risc emparant-se en el dret a manifestar-se», reflexiona la formació, que també encoratja els ciutadans d'Arenys de Munt «a participar lliurement en la consulta popular del proper dia 13 de setembre».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.