Puigcercós confia que Montilla estarà a l'altura quan surti la sentència

Va ratificar la via gradualista per assolir l'Estat propi

Joan Puigcercós va encetar un cicle de conferències organitzades per ERC a la Universitat Catalana d'Estiu, amb una defensa de tres lleis «de construcció d'estructures d'estat, d'espais de sobirania»: la llei d'educació –ja aprovada–, la llei de consultes –en tràmit parlamentari–, i la llei d'acollida, en procés de redacció.

Consultat sobre les mesures proposades en relació amb una sentència adversa del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, el president d'Esquerra va insistir en la necessitat «d'una cimera convocada pel president de la Generalitat amb totes les forces polítiques per tancar una posició única». «Confio que el president Montilla estarà a l'altura, prenent les decisions que s'hagin de prendre.»

Puigcercós va voler deixar palès que per Esquerra «no es tracta de defensar l'Estatut, sinó la voluntat del poble català expressada en referèndum». Al seu parer, la sentència servirà per tancar una etapa que accelerarà «la construcció de la República Catalana; el problema el tindran els autonomistes» va assegurar.

López Tena

A la mateixa hora i a una aula davant per davant on Puigcercós feia la seva conferència –no va quedar clar qui havia contraprogramat a qui–, el titular del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López Tena, explicava la seva visió del moment polític. Va recordar que diverses entitats de la societat civil fa temps que s'estan preparant per convocar una gran manifestació de resposta a una sentència negativa del Tribunal Constitucional, que «liquidarà els estatuts i convertirà l'estat de les autonomies en una simple descentralització administrativa».

Bertran és crític

El líder d'Esquerra independentista, Uriel Bertran, també a Prada, va reclamar que ERC «actuï d'acord amb els principis ideològics i els mandats congressuals del partit».

Crida a la renovació lingüística

G.C

La Universitat Catalana d'Estiu va ser ahir l'àmbit adient per presentar el manifest Per un moviment de renovació lingüística, que fa una crida a la societat a participar activament en la reversió de la «tendència a la deixadesa» –en paraules d'un dels seus presentadors, Carles Castellanos– pel que fa a la qualitat de la llengua catalana, tant en l'ús quotidià com, molt especialment, en els mitjans de comunicació i les institucions.

Rosa Calafat, una altra de les impulsores del manifest, va explicar que «a finals de setembre es posarà en marxa un fòrum a internet, per tal que tots els ciutadans que detectin un ús poc exigent del llenguatge en els mitjans de comunicació, puguin denunciar-ho, amb l'objectiu d'obtenir un recull de greuges que pugui ser presentat a les autoritats pertinents».

Els promotors de la iniciativa van oferir que tothom que vulgui mantenir-se al corrent de la feina del moviment faci servir l'adreça de correu electrònic [email protected] fins que el fòrum a la web –en construcció– no sigui operatiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.