Una desena d'ajuntaments gironins hissaran l'estelada durant els actes de la Diada

La gran majoria opten per mantenir-hi la senyera i la local

Ben segur que durant la Diada es podran veure a les balconades d'arreu de les comarques gironines moltes banderes estelades. És un acte individual, lliure i democràtic. Però això no passa als edificis oficials, on una estricta reglamentació regula l'ús de les banderes. És el cas de l'espanyola, que és d'obligat compliment per llei que onegi amb caràcter permanent, bé en solitari o conjuntament amb l'autonòmica o la municipal. Bé ho saben els municipis de Figueres i Llançà, als quals el jutge va obligar a no retirar la bandera espanyola de la façana consistorial durant la Diada. Tot i això, hi ha alguns ajuntaments que no ho compleixen, i menys encara durant la Diada, el dia de la crida a la independència per excel·lència.

En aquest sentit, una desena de municipis d'arreu de la demarcació de Girona han decidit hissar la bandera estelada als seus municipis. És el cas de Salt, que la penjarà per primer cop a l'edifici de l'ajuntament. Sant Pere Pescador, Bordils, Besalú, Sant Hilari Sacalm, Ripoll i Castelló d'Empúries també tenen previst penjar-la a l'edifici consistorial. En el cas de Castelló, n'hi penjarà dues i només ho farà avui, perquè just demà comença el Festival Terra de Trobadors i tenen previst guarnir l'edifici per a l'ocasió. A band d'això, també hi ha el cas de Sant Feliu de Guíxols, que va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics en l'últim ple hissar, des d'avui, la bandera estelada al passeig marítim. En altres municipis, com Sant Gregori, tenen previst que l'estelada sigui present als actes públics però no a la balconada de l'ajuntament. I a Torroella, per exemple, ERC té previst penjar-ne una a dalt del castell del Montgrí.

Pel que fa a la resta de municipis, la gran majoria penjaran la senyera i la municipal, en molt pocs casos hi serà l'espanyola, i en d'altres, com Lloret o Roses, no en penjaran cap per evitar la polèmica referent a les banderes.

ALGUNS ACTES

Girona
XIV Marxa de la Diada (9h, davant l'estadi de futbol de Montilivi)
Lectura del manifest i cant d'Els segadors (12h, plaça del Vi)
Dinar popular (14h, plaça Catalunya)
Manifestació de l'Onze de Setembre (19:30h, plaça de Catalunya)
Sant Feliu de Guíxols
Ofrena floral a la tomba del president Irla amb acompanyament musical de l'Orquestra de Cambra de Sant Feliu (10h, cementiri municipal)
Sant Hilari Sacalm
Ofrena al monument dedicat al general Josep Moragues (12h, plaça Josep Moragues)
Torroella de Montgrí
Penjada de l'estelada al castell del Montgrí (17:30h).
Palafrugell
Hissada de la senyera al so d'Els segadors amb la cobla la Bisbal Jove (12h, plaça de Can Mario)
Castell d'Aro
Homenatge al president Lluís Companys a la plaça que porta el seu nom amb ofrena floral, parlaments, l'actuació de la Coral de la Vall d'Aro (12h)
Vidreres
Ofrena al carrer Onze de Setembre, amb la participació de l'Orquestra de l'Escola de Música Municipal (13h)
Figueres
Cantada d'Els segadors davant l'ajuntament de la ciutat i vermut per a tots els assistents i l'actuació del grup Ara Pla (11h)
Terra Negra (Ctra. de Tossa, Km. 5)
Aplec de germanor en el punt de confluència dels municipis de Llagostera, Vidreres, Tossa i Caldes de Malavella (10h).
L'Escala
Acte institucional. Conferència a càrrec de Josep Termes: El centenari de la Setmana Tràgica (20h, sala d'actes de l'ajuntament)
Portbou
Pujada amb l'estelada al cim del Querroig (8h)
Calonge
Pujada a la Creu de Castellà per hissar-hi l'estelada (8h, plaça de la Concòrdia)
Olot
Ofrena al monument a Joan Pere Fontanella (11h)
Blanes
Ofrena al monument a Lluís Companys (10:30h a la plaça de Catalunya)
Palamós
Exhibició de dansa amb Drac, grallers i ofrena (18:30h, plaça Catalunya)

Actes reivindicatius i institucionals

En el marc dels actes reivindicatius de la Diada cal destacar la manifestació que tindrà lloc a dos quarts de vuit del vespre a Girona i que sortirà de la plaça Catalunya. Aquest acte aplega un gran nombre d'assistents, ja que, per exemple, l'any passat s'hi van concentrar unes dues mil persones. Entre els actes institucionals també tradicionals a la demarcació hi ha l'ofrena floral a la tomba del president Irla a Sant Feliu de Guíxols, o l'ofrena al monument dedicat al general Josep Moragues a Sant Hilari Sacalm.

Acte central a Sant Pere de Galligants

Per altra banda, la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona ha organitzat avui, a les vuit del vespre, l'acte institucional de celebració de la Diada, que tindrà lloc al Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona-Monestir de Sant Pere de Galligants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.