Entitats de Torredembarra i la Riera s'interessen per fer un referèndum com el d'Arenys

L'EPM i ERC n'impulsaran mocions als ajuntaments

L'Alternativa Baix Gaià (ABG), partit vinculat a l'Entesa Municipal de Progrés (EPM), ha iniciat contactes amb els diferents partits amb representació al consistori de Torredembarra per tal d'aconseguir suports per a una moció a favor de la celebració d'un referèndum sobre la independència al municipi. Les negociacions van començar ahir en una reunió amb el grup municipal del PSC, i l'objectiu de l'ABG és aconseguir que més formacions polítiques s'afegeixin a la proposta. «No volem presentar aquesta moció tots sols», va explicar ahir el portaveu de l'ABG, Lluís Suñé, que juntament amb la número dos del partit al consistori està adherit a la plataforma Decidim.cat.

Segons va avançar el mateix Suñé, a Torredembarra ja hi hauria dues associacions de tipus cultural que estarien interessades a liderar la iniciativa tal com ho va fer el Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació a la localitat del Maresme. Amb tot, des de l'ABG s'ha preferit no concretar de quines entitats es tracta fins que la proposta no s'hagi acabat de definir de manera més ferma.

En cas que la moció prosperés i, per tant, el consistori torrenc oferís suport a una iniciativa cívica d'aquest tipus, la consulta se celebraria el dia que fixés l'assemblea de la plataforma Decidim.cat, que està previst que tingui lloc el proper dia 3 d'octubre.

Altres iniciatives

Torredembarra seria, de moment, el municipi més gran on s'haurien iniciat moviments per a la celebració d'una consulta popular al Camp de Tarragona. Hi ha altres iniciatives, però, que en aquests moments s'estan gestant a la demarcació. És el cas de la Riera de Gaià, també al Tarragonès, on Iniciativa Rierenca (també vinculada a l'EPM) i ERC estan preparant la presentació d'una moció semblant a la de Torredembarra. Els dos partits mantenen contactes per tal de trobar una entitat que vulgui liderar el procés. Més inicials són els tràmits a Montblanc, on segons diverses fonts alguna entitat també treballa en aquest sentit.

El referèndum a Valls

a. estallo

El Casal Popular La Turba, de Valls, entitat de marcada línia independentista i sobiranista, encara no ha debatut el tema del referèndum. «És una de les qüestions que tenim damunt la taula i estem a l'expectativa», assenyalen fonts de La Turba, que hi afegeixen: «A ningú no se li escapa que el referèndum d'Arenys de Munt va ser impulsat per un regidor de la CUP.» A Valls són altres les institucions o els organismes que podrien manifestar una disposició pròxima a les proposades en la consulta popular del municipi del Maresme, però algunes en discrepen. «Queda lluny de la realitat i de la situació del país. Està bé, però hem de treballar molts fronts oberts», afirma Francesc Xavier Salat, president de l'Institut d'Estudis Vallencs (IEV), que qüestiona l'efectivitat de possibles altres referèndums en altres municipis: «Si no hi ha una definició clara i els mateixos partits no hi estan d'acord, malament», sentencia el president de l'IEV.

D'altra banda, en altres ciutats de la demarcació, com per exemple a Reus, es descarta de moment impulsar cap referèndum d'aquestes característiques. Entitats com el Casal Despertaferro no ho preveuen ja que no creuen que tinguin el suport de l'Ajuntament de la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.