L'Aldea, primer poble de la demarcació a donar suport a una consulta com la d'Arenys

El ple va aprovar ahir amb l'abstenció del PSC la moció d'ERC que defensa el dret a decidir

L'efecte dominó de la consulta popular sobre la independència de Catalunya celebrada diumenge passat a Arenys de Munt comença a notar-se també a la demarcació de Tarragona. Així, l'Ajuntament de l'Aldea va aprovar ahir la moció que l'executiva nacional d'ERC ha fet arribar a tots els seus representants municipals. Una moció que defensa el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur, en la línia del que va aprovar el Parlament de Catalunya el 1989, i que dóna suport a la consulta popular d'Arenys. A més el document també vol«encoratjar» a actuar «en complicitat amb la societat civil els ajuntaments d'altres municipis dels Països Catalans que es plantegin la realització de consultes similars». Sobre aquest punt, l'alcalde de l'Aldea, Dani Andreu, va dir que en principi en aquest municipi del Baix Ebre no hi ha de moment cap iniciativa ciutadana que vulga impulsar la realització d'aquest tipus de consulta.

La proposta d'ERC es va aprovar sense dificultat, ja que els republicans tenen majoria absoluta a l'Aldea. A més van tenir el suport dels dos regidors de CiU i IPA-FIC. Xavier Royo, portaveu de CiU, va lamentar, però, que el govern no els oferís la possibilitat de presentar-la conjuntament, mentre que el portaveu dels independents, Jordi Gas, va recriminar als republicans que hagin presentat una moció «molt tova» que «no els compromet a res». Per la seua banda, el regidor socialista, Manolo Masdéu, es va abstenir «perquè no és el moment d'iniciar aquest debat i perquè els ajuntaments no hi tenen competències», va dir.

La taca s'estén a l'Ebre

De moment, la moció d'ERC també s'ha presentat a Camarles, on el PSC governa amb ERC, i és possible que aviat es presente a Ulldecona, on l'independentisme està més arrelat i es podria crear una plataforma que acabe impulsant la consulta.

Mocions i reunions al Vendrell i a Montblanc

a.p. / c.g

El dijous de la setmana vinent està previst que es reuneixin al local d'ERC al Vendrell diversos ciutadans que han mostrat interès a organitzar una consulta popular sobre la independència. D'aquesta trobada s'espera que sorgeixi alguna entitat o plataforma disposada a encapçalar la iniciativa. Mentrestant, els republicans esperen que la setmana vinent el ple debati una moció en què, a banda d'oferir suport a un referèndum organitzat per la societat civil vendrellenca, també demanen al consistori que enviï una delegació a l'assemblea de membres de la plataforma Decidim.cat, prevista pel 3 d'octubre. D'altra banda, l'Ajuntament de Montblanc votarà el dia 25 de setembre una moció per donar suport a la celebració al municipi d'una consulta popular sobre la independència. L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, d'Agrupament Catalanista de Montblanc-ERC, està convençut que la moció s'aprovarà per unanimitat i diu que el municipi sempre ha defensat el dret a l'autodeterminació.

La CUP fa una instància a Reus

n.r

La CUP no té representació política dins l'estructura del consistori reusenc i per això ahir va haver d'entrar una instància a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà per demanar el suport de les diferents forces polítiques respecte a la celebració d'un referèndum que volen que se celebri abans que s'acabi l'any. La CUP demana que l'Ajuntament «es pronunciï en aquest debat» perquè la consulta «tingui unes garanties» malgrat que no sigui de «caràcter vinculant». Amb tot, el membre de la CUP, Xavi Milian, no es mostrava gaire esperançat ja que pel que fa a la resta d'instàncies que ha entrat el grup no n'han rebut resposta i titllava d'«arcaic» el govern local en tant que no accepta la participació en els plens i sobretot «si es veu la configuració política del consistori».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.