Les consultes s'estenen com una taca d'oli

La societat civil de diversos municipis rivalitza per celebrar la segona consulta sobre la independència de Catalunya

A Sant Antoni de Vilamajor, diverses persones ultimen la redacció dels estatuts fundacionals d'una plataforma constituïda amb l'objectiu d'organitzar una consulta com la d'Arenys de Munt. Ho va anunciar ahir l'alcalde, Francesc Tella (CiU), que governa al municipi amb el suport d'un regidor del PSC, i que està donant un suport actiu a la creació d'aquesta plataforma. El 8 de setembre, l'equip de govern d'aquesta població va aprovar una moció de suport a l'Ajuntament d'Arenys de Munt. «Qui té el sentiment de pàtria i de nació catalana fa temps que està fart del tracte que se'ns dóna des de Madrid», va resumir. Moviments semblants s'estan produint en altres poblacions de les comarques barcelonines. A Sant Cugat del Vallès, dotze entitats van anunciar ahir la creació d'una plataforma per impulsar una consulta sobiranista. Si fa o no fa com a Argentona, on ahir a la nit cinc entitats van acordar començar a treballar per organitzar-ne una altra que se celebraria tan bon punt fos possible. Durant la jornada es va especular amb la possibilitat que alguna d'aquestes plataformes decidís anar per lliure i posar data a una consulta, però no hi va haver cap notícia en aquesta direcció.

Moviments arreu del país

Són moltes les poblacions del país on la societat civil s'està movent en la mateixa direcció. Al Pla de l'Estany, per exemple, diverses entitats han començat a moure fitxa. Dilluns a la nit van reunir-se a Banyoles i dimarts que ve es tornaran a trobar en una reunió que es preveu multitudinària. Sense abandonar les comarques gironines, a l'Alt Empordà també hi ha moviments. És el cas de Figueres, Castelló d'Empúries i la Jonquera, on s'han celebrat reunions amb el mateix objectiu. Al sud del país, la possibilitat d'organitzar consultes està mobilitzant força gent al Vendrell i Montblanc.

Tot i que amb un caràcter simbòlic, cada cop més ajuntaments s'hauran de definir en els pròxims dies i setmanes sobre la consulta celebrada fa cinc dies i sobre l'actuació de l'Ajuntament d'Arenys de Munt. Ahir, el ple de l'Aldea (Baix Ebre) va aprovar una moció presentada per ERC amb l'objectiu de donar suport a una eventual consulta organitzada per la societat civil. Ahir, el grup d'ERC a l'Ajuntament de Lleida va entrar una moció en què es demana al consistori que doni suport a qualsevol iniciativa d'aquesta mena que sorgeixi des de la societat civil.

A Reus, la CUP, que no té representació en aquest consistori, va entrar una instància en què demana als partits que sí que en tenen que donin suport al referèndum que es vol celebrar en aquesta població abans de final d'any. (Més informació, a la secció de Política).

El ple del Prat no dóna suport a l'Ajuntament d'Arenys de Munt

El ple de l'Ajuntament del Prat va rebutjar dimecres una moció presentada pel grup d'ERC en la qual es demanava «donar suport, en defensa de l'autonomia municipal i de la llibertat ideològica, als acords i les actuacions preses per l'Ajuntament d'Arenys de Munt pel que fa a la consulta organitzada per la societat civil arenyenca. La moció no va prosperar perquè l'equip de govern (ICV-EUiA i el PSC) i el PP hi van votar en contra. CiU, que té dos regidors a l'Ajuntament, es va abstenir, amb la qual cosa només hi va votar a favor l'únic regidor d'ERC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.