Montblanc aprova, amb el suport del PSC, la moció de suport a la consulta popular sobre la independència

L'alcalde destaca el fet de ser la primera capital de comarca que obre el procés

La moció presentada per l'equip de govern –en minoria– i consensuada majoritàriament pels grups a l'oposició –inclòs el PSC–, s'ha aprovat per dotze vots a favor i un vot en contra, el del regidor de la FIC, Juan Molina.

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, d'Agrupament Catalanista de Montblanc-ERC, tot i que esperava el suport de tots els grups a l'oposició, s'ha mostrat satisfet amb la participació. El republicà va considerar: «Tornem a ser a on hem estat sempre, amb la nostra catalanitat, tarannà i manera de ser», i subratllava el fet que amb aquest acte Montblanc «torna a ser al capdavant, com a primera capital de comarca a la demarcació que aprova aquesta moció amb un consens molt majoritari». Andreu va reiterar el seu compromís com a alcalde de deixar el seu partit al darrere, en referència a les declaracions del regidor independent Juan Molina de la FIC –l'únic que hi va votar en contra–, que, a més de defensar el seu tarannà com a republicà federalista, va insinuar «l'oportunisme partidista» que hi podria haver al darrere de la proposta presentada per l'equip de govern montblanquí.

El vot favorable de la majoria de grups a l'oposició inclou el d'Acord per Montblanc (PSC-ICV). El seu portaveu, Josep M. Campdepadrós, va argumentar que «és una eina més per enfortir la democràcia». Carles Carreras, del grup de CiU, també va emetre el seu vot a favor, i va manifestar que vol «donar suport a totes les entitats que surtin». El regidor de Gent del Poble Ignasi Cid es va pronunciar afirmativament, tot apuntant: «Amb aquest gran consens, ningú aprofitarà el resultat per qüestions nacionalistes.»

LA FRASE

PEP ANDREU
alcalde de montblanc
«Tornem a ser a on hem estat sempre amb la nostra catalanitat, tarannà i manera de ser»

Moviments a Tortosa

G.MORENO / ò. PALAU

Diferents col·lectius sobiranistes de Tortosa estan estudiant «seriosament» la convocatòria d'un referèndum al municipi sobre l'autodeterminació de Catalunya. La presidenta d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, Caritat Garcia Celma, va confirmar ahir que ja s'han produït els primers contactes, però que el procés encara està en una fase molt inicial. Abans de fer un pas endavant, volen mesurar les forces, «veure com funcionen les consultes en llocs més petits que Tortosa», on caldria habilitar més d'una taula electoral, i veure quina és la posició de l'Ajuntament, governat per CiU i ERC. De fet, el grup d'ERC ha presentat una moció per fer arribar al ple de Tortosa «l'esperit d'Arenys». «Iniciatives com la consulta popular per la independència d'Arenys de Munt són la demostració del compromís i la participació de la ciutadania en la definició de Catalunya», ha valorat la secció local d'ERC. La moció, que en principi es debatrà al ple ordinari del 5 d'octubre, defensa «el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena», felicita Arenys de Munt per la iniciativa i encoratja els ajuntaments dels Països Catalans a donar suport a consultes similars. Finalment, exigeix al govern espanyol «el respecte més escrupolós al dret dels municipis catalans» a celebrar «consultes populars per la independència». ERC d'Amposta també ha presentat una moció en la mateixa línia, que el ple debatrà el 28 de setembre. «No només defensem el dret a decidir, sinó l'exercici de fer-ho, i això inclou celebrar consultes com la d'Arenys», va dir la seva portaveu, Marta Cid.

D'altra banda, la mateixa moció del col·lectiu Decidim.cat es va aprovar ahir al vespre a l'Ajuntament de l'Arboç, a instàncies de CiU i ERC, que formen l'equip de govern. El PSC es va abstenir perquè qüestiona que l'Ajuntament «pugui promocionar consultes fora de l'àmbit local», en paraules del portaveu, Joan Sans, qui creu que «no serveix de res, ja que és el Parlament qui ho hauria de plantejar, i ara el que toca és defensar l'Estatut».