El PSC i el PP de Rubí tomben una moció per a les consultes populars

ICV-EUiA s'absté, i els vots favorables són d'ERC, CiU i ACR

ERC va justificar la moció denunciant que «una simple consulta com la d'Arenys de Munt hagi esdevingut una qüestió d'estat», i recordant els pobles que han pogut decidir el seu futur, o estan a punt de fer-ho. CiU i ACR ben aviat van descobrir el seu vot favorable, amb molt pocs matisos –els primers van deixar clar que, en la seva opinió, les consultes no les ha d'impulsar Decidim.cat, sinó les entitats–, i el PP va donar a conèixer la seva negativa encara amb més celeritat i es va estalviar qualsevol discurs argumentant que la seva posició és coneguda per tothom.

En aquest cas, la dialèctica la van centrar ERC i ICV-EUiA. Els primers van recordar als ecosocialistes que «sempre parlen de processos de participació i drets de defensa dels pobles», mentre els segons van aclarir que no volen debatre sobre independentisme: «Una consulta instrumentalitzada no l'entenem com a cívica.» Per aquest motiu, es van abstenir. Finalment, el vot del PSC va ser clau per desestimar la moció. Ho van argumentar «perquè les consultes no són competència municipal i els catalans ja deixen clar que no volen ser independents quan no donen la majoria als partits independentistes en les eleccions».

Poc abans, havia entrat al ple una moció de suport a l'Estatut que en principi només tenia el vot en contra del PP, però que va acabar amb l'abstenció de CiU i ERC per la negativa socialista d'incloure en el text que, a més d'institucions regides pels populars, altres de titularitat del PSOE també van presentar recurs al Tribunal Constitucional. D'altra banda, també es van debatre fórmules de participació de l'oposició en el FEIL del 2010, que van ser desestimades en entendre's que encara se'n desconeixen la majoria de detalls i que la prioritat de decisió la té l'equip de govern.

Primer ple sense Miranda

El ple va ser el primer sense Manuel Miranda en el seu lloc de regidor del PP. Miranda va presentar una dimissió que es va fer efectiva a partir del dia 1 d'aquest mes, pel fet de trobar-se immers en un procés judicial i no voler perjudicar amb la seva situació ni l'Ajuntament ni el seu partit. Tot i això, té intenció de tornar a la política activa un cop s'acabi aquest procés, que està convençut de superar. De fet, dijous va ser present al ple assegut a les cadires reservades al públic, juntament amb la que ha de ser la seva successora, la número cinc de la llista, Emilia Alcalá, i va poder escoltar paraules de suport tant de la portaveu del seu antic grup municipal, Mònica Querol, com de la resta de representants de les formacions i de l'alcaldessa, Carme García. Querol va ressaltar la seva «valentia» i va afirmar que «segur que la justícia posarà les coses al seu lloc». Pel que fa a García, li va donar les gràcies per la seva tasca en nom de l'Ajuntament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.