Tres onades d'independència

Decidim.cat proposarà als alcaldes repartir les consultes en tres dies fins a l'abril

La plataforma de càrrecs electes locals Decidim.cat és partidària que no hi hagi una sola data per convocar consultes com la d'Arenys de Munt, sinó tres. Aquesta és la proposta que traslladaran el dia 3 d'octubre als alcaldes i regidors que assisteixin a la reunió que se celebrarà a Caldes de Montbui per coordinar el procés. Decidim.cat ja va fer arribar a les plataformes sobiranistes la voluntat de dilatar el procés de consultes en una reunió dimarts passat. Les plataformes, de fet, havien proposat el 13 de desembre com a data unitària, amb la voluntat de multiplicar l'efecte mediàtic dels referèndums.

Els impulsors de Decidim.cat argumenten que l'heterogeneïtat dels municipis fa difícil que tots puguin celebrar referèndums el 13 de desembre, i per això plantejaran la possibilitat que siguin diverses, les dates. Concretament, que n'hi hagi dues més al febrer i a l'abril, a banda de les del 13 de desembre. Aquest és el missatge que faran arribar als alcaldes i regidors que assisteixin a la trobada a què han convocat els edils de tots els partits polítics.

Les plataformes sobiranistes i les comissions organitzadora i avaluadora del referèndum d'Arenys de Munt, tot i que apostaven per una sola jornada al desembre, avalen la proposta de Decidim.cat. Segons diverses fonts, consideren que la diversificació de les jornades de consulta no altera l'objectiu amb què havien plantejat la concentració dels referèndums en una sol dia; és a dir, evitar un rosari desordenat de les consultes i afavorir, en canvi, que tinguin un impacte i un sentit nacional.

Tarragona vota avui

En un degoteig lent però constant, els ajuntaments voten aquests dies el suport a consultes semblants a la d'Arenys. Més d'una vintena de consistoris ja han aprovat mocions de suport a les consultes que s'organitzin als seus municipis –és el cas d'Alella, Montblanc, Berga, Cardedeu, Solsona i Linyola–, mentre que una desena les han rebutjades. Entre aquests ajuntaments hi ha els de Lleida, el Prat de Llobregat i Gavà. La llista de plens municipals que votaran la proposta en els pròxims dies, però, no para de créixer. Tarragona, per exemple, la sotmetrà avui al criteri dels regidors. En molts casos, els interessos locals han acabat imposant-se a les directrius de les direccions nacionals dels partits; com a mostra, els regidors del PSC de Montblanc, que han votat a favor de la moció, o el cas del PP a Cardedeu, on l'únic regidor dels populars es va abstenir en la votació.

Paral·lelament a la mobilització dels dirigents polítics, les entitats socials i culturals locals treballen per muntar la infraestructura operativa per fer possibles els referèndums, que els ajuntaments no podrien convocar sense evitar l'autorització de Madrid, que ja ha deixat clar que s'hi oposa frontalment a través de l'advocat de l'Estat i de la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega. La comissió organitzadora i avaluadora del referèndum d'Arenys de Munt assessora alguna d'aquestes entitats perquè les consultes se celebrin amb les màximes garanties de transparència. Les plataformes i les comissions, de fet, han habilitat un web per facilitar la feina a les associacions: www.referendumindependencia.cat. En els pròxims dies hi penjaran un protocol d'actuació amb la votació d'Arenys de Munt com a guia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.