El blindatge del concert econòmic tira endavant gràcies al «sí» del PSOE

El blindatge del concert econòmic basc va superar ahir el seu primer tràmit parlamentari gràcies al «sí» del PSOE. A les quatre de la tarda un parlamentari del PNB, un altre del PP basc i un altre del PSE van presentar la iniciativa per blindar el concert econòmic basc davant els diputats de la cambra espanyola. Seguidament, va iniciar-se el debat entre els grups parlamentaris i finalment hi va haver la votació, que va donar com a resultat 187 vots a favor (entre els quals 169 del grup socialista) i 134 en contra (del PP i de la representant d'UPD, Rosa Díez). Els tres diputats bascos del PP, favorables a la proposta, van optar per absentar-se de la votació per no trencar la disciplina de vot del seu grup.

La proposta aprovada té com a objectiu que només el president espanyol, el Defensor del Poble, cinquanta diputats o cinquanta senadors puguin recórrer contra les normes tributàries forals al Tribunal Constitucional i només en aquest alt tribunal i no en cap altre d'ordinari com podia passar ara.

El «sí» dels socialistes forma part del preu de la factura que han de pagar al PNB a canvi del seu suport al pressupost de l'Estat pel 2010. El vot en contra del PP va quedar sense efecte davant el «sí» dels 169 diputats socialistes. Un canvi de posició respecte d'anteriors ocasions, en què el PSOE sempre havia impedit el blindatge del concert basc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.