El ple de Sant Cugat avala la consulta popular sobre la independència

La moció va ser aprovada amb els vots de CiU, ICV-EUiA i ERC, l'abstenció del PSC i el «no» del PP

Finalment l'Ajuntament de Sant Cugat ni donarà suport ni encoratjarà la consulta popular sobre la independència que la Plataforma Santcugatenca per l'Autodeterminació, creada fa poc, organitzarà el dia 13 de desembre al municipi vallesà. En canvi, sí que gaudiran del «reconeixement de l'Ajuntament les entitats i associacions de la ciutat que han iniciat el moviment per promoure una consulta sobre la sobirania del nostre país».

La plataforma havia reiterat la necessitat que la consulta tingués el suport de l'Ajuntament però els responsables municipals volien evitar qualsevol intervenció de la fiscalia de l'Estat, tal com va succeir durant la consulta popular celebrada a Arenys de Munt, sota l'argument que un organisme de l'Estat, els ajuntaments, no poden donar suport a una consulta sobre l'autodeterminació en tractar-se d'un àmbit que no recull la Constitució. Per aquest motiu s'ha volgut explicitar en el text de la moció que l'Ajuntament es mantindrà al marge del procés de consulta.

En el preàmbul que s'anteposa als acords adoptats ahir, es recull l'obligació dels ajuntaments de donar suport a tots aquells processos participatius el tema dels quals no atempti contra els drets de la persona.

La moció també recorda que la consulta d'Arenys de Munt es va celebrar en un clima festiu i que per tant aquesta activitat a Sant Cugat no ha de comportar cap tipus de conflictivitat. L'Ajuntament declara a través del text dels acords que els processos de participació ciutadana «enriqueixen la societat, la humanitzen i la fan més democràtica».

Un vot estrany

e.ansola

El grup municipal del PSC va protagonitzar l'anècdota de la jornada. Els socialistes van optar per no aixecar el braç durant la votació de la moció sobre la consulta, davant l'astorament de la resta de grups municipals. L'actitud del grup socialista va motivar la queixa irada del portaveu del grup municipal d'Esquerra, que va acusar els socialistes de «manca de consideració» envers les entitats promotores del referèndum, a les quals, al seu entendre, menystenien amb aquest gest. Com a resposta, el portaveu en funcions del PSC, Ferran Villaseñor, va voler explicar el sentit del seu vot: «No volem participar en una moció de la qual no compartim la finalitat», va manifestar. Va reafirmar, però, que els socialistes donen suport «als processos participatius». Finalment va assegurar que el seu partit no farà campanya ni donarà «instruccions» als militants socialistes sobre la consulta, que està previst que tingui lloc el pròxim dia 13 de desembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.