Un mal hàbit

Xangai combat el costum de llençar les escombraries per la finestra

El costum de llençar les escombraries per la finestra preocupa enormement els responsables de la gestió dels grans edificis d'habitatges de Xangai, que acostumen a tenir de 30 a 40 plantes, en una metròpoli d'uns 6.000 gratacels de més de 100 metres d'alçària. Aquest problema «ha estat un maldecap per a la societat durant molt temps», admet el subsecretari general de l'associació de gestores d'edificis residencials de la ciutat, Xu Iubiao, segons publica aquests dies la premsa oficial, el qual hi afegeix que «simplement és molt difícil assenyalar els culpables d'aquests fets».

L'afer s'ha convertit en una polèmica a la internet xinesa, després que el cap de setmana passat a un veí del districte de Putuo, de Xangai, se li acabés la paciència pel que fa al problema d'haver de retirar de la terrassa del seu pis diversos preservatius fets servir. El senyor en qüestió, que es diu Yu, va penjar una protesta al tauler d'anuncis del seu complex residencial, al costat dels preservatius trobats, cosa que va desfermar la polèmica entre els veïns i després a la xarxa d'internet.

Des dels pisos intermedis d'algun d'aquests edificis, en zones com ara el cèntric districte de Jingan, és relativament freqüent veure com volen per la finestra i cauen al carrer bosses, capses o recipients de cartró, ampolles de plàstic i fins i tot objectes més contundents.

Perill constant

«És una cosa molt perillosa, sempre pot passar que arribin a caure coses sobre algú», diu un obrer de la construcció que treballa a la zona de Dong Jiahua, el qual assegura que mai li passaria pel cap fer alguna cosa així des d'una bastida. «Si un llença coses al carrer, potser algú ho veu, però la policia no pot ser sempre aquí vigilant, així que l'única solució és que millori l'educació de tothom», opina. Amb ell coincideix Zhang Jianfang, una empleada d'una botiga de queviures del mateix veïnat, que assegura que moltes vegades ha vist caure coses al carrer davant de la porta de l'establiment. «És molt difícil determinar qui llança coses per la finestra, i a més si els trobessin no ho admetrien», diu Zhang Jianfang. «No acostuma a passar als edificis d'oficines, però a les zones d'habitatges sí que passa, i això que la majoria de la gent no la faria mai, una cosa com aquesta, només ho fa gent amb mala educació», hi afegeix. «La televisió de Xangai fa molta propaganda amb vista a l'Exposició Universal del 2010, per educar els ciutadans perquè siguin civilitzats, però tot i que la situació ha millorat, encara no s'ha pogut eliminar aquest fenomen», conclou.

Una gran dificultat és que els responsables de la gestió i la seguretat dels edificis no tenen capacitat de càstig per combatre el problema, i tan sols poden actuar amb avisos i crides a comportar-se de manera cívica.

En aquestes condicions, «és molt fàcil que [els infractors] tornin a fer-ho una altra vegada –es lamenta Xu al diari local Shanghai Daily–, ja que solen negar les acusacions i és gairebé impossible provar que són culpables», si bé per llei podrien ser sancionats amb 200 iuans (uns 20 euros) de multa.

Normalment la policia només actua si hi ha ferits o danys materials en aquests casos, i fins ara només s'ha castigat una persona a Xangai, el 2007, per haver llançat escombraries en dues ocasions per la finestra, gràcies que va ser enregistrada per càmeres de seguretat, i va haver de passar deu dies a la presó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.