Política

Una factura de molt alta tensió

Fecsa reclama a Tortosa un rebut impagat de més de 18 mesos, que enfronta CiU i PSC

Una factura pendent de Fecsa-Endesa ha estat la guspira que ha fet saltar els ploms de l'última polèmica entre CiU i el PSC a Tortosa. Dimarts, en acabar el ple en què l'Ajuntament aprovava la congelació dels impostos municipals i la rebaixa d'un 1% en el rebut de la brossa dels ciutadans, el portaveu del PSC es treia de la màniga una factura impagada. Però no de les escombraries, sinó de la llum. «L'Ajuntament té greus dificultats econòmiques, i fa dues o tres setmanes va entrar al registre general una reclamació de l'empresa Fecsa-Endesa per factures amb una antiguitat superior a 18 mesos», va etzibar Joan Sabaté. «Això vol dir que estan gestionant molt malament i estan pagant pitjor», va dir l'exalcalde en referència al govern de CiU i ERC que, segons els socialistes, presumeixen immerescudament d'una bona gestió econòmica. «La congelació dels tributs és bona, però no és possible que el pressupost segueixi amb una despesa tan elevada», va dir.

La reacció de la regidora d'Hisenda no es va fer esperar. De fet, la resposta de Matilde Villarroya va arribar en qüestió d'hores. «Llançar una acusació d'aquest tipus, sense haver-la contrastat abans, és una cosa molt greu», va precisar. Segons la regidora, el que havia arribat a l'Ajuntament era un escrit de Fecsa-Endesa, en què la companyia reclamava al consistori el pagament de diferents factures, la més antiga de les quals era d'uns 900 euros. Villarroya va voler explicar que, en realitat, l'Ajuntament compleix amb Fecsa-Endesa cada quatre o cinc mesos, i que els 18 mesos que havia denunciat el PSC corresponien a la factura més antiga del paquet de rebuts impagats. Segons Villarroya, els 900 euros són una quantitat insignificant, al costat dels 900.000 euros que l'Ajuntament factura cada any en electricitat. «Els socialistes demostren tenir molt poca memòria», es defensava Villarroya, que va dir que Fecsa-Endesa va arribar a reclamar a l'anterior govern rebuts pendents per valor de 650.000 euros: «Aquesta és una factura del 2007, que per diferents motius no va poder aprovar-se en el reconeixement del pressupost extrajudicial del 2008.»

361.000 o 3,6 milions?

Però aquests arguments no han acabat de convèncer el PSC, sinó que els han enfurismat encara més. «El govern de Bel ja ha aprovat despesa fora del pressupost en dues ocasions, i encara diuen que és del 2007 perquè puga semblar que la factura és nostra», remarca l'exalcalde. «Els papers parlen, i les barbes callen», diu Sabaté, que aporta una còpia de la carta que l'Ajuntament va rebre al 25 d'agost. Concretament, l'escrit de Fecsa-Endesa reclama a l'alcalde el pagament de les factures liquidades el mes d'agost, que ascendeixen a 1.623 euros amb 79 cèntims. «Amb la presentació d'aquestes factures, el deute acumulat per aquest Ajuntament en data d'avui, és d'un total de 361.3585,29 euros [sic]», diu la carta, datada a Tarragona el 24 d'agost. «Segons com es llegeixi, l'Ajuntament deu a Fecsa-Endesa més de tres milions d'euros, ja que hi ha un punt que està corregut», diu Sabaté. Per tant, no queda clar si l'Ajuntament deu a Fecsa-Endesa factures per valor de 361.000 euros, o bé per 3,6 milions d'euros. Una xifra que el PSC no descarta. Segons la mateixa carta, si l'Ajuntament no pagava el seu deute en un termini de dos mesos, Fecsa-Endesa iniciaria els tràmits per suspendre el subministrament del servei elèctric. El termini s'esgotava ahir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.