Garzón fa detenir per corrupció l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, l'exconseller Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, exsecretari de Jordi Pujol

La policia també demana documentació a l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres sobre un conveni urbanística

El govern català manifesta la seva «intolerància cap a qualsevol tipus de corrupció»

El PSC anuncia que si el jutge emprèn accions contra els detinguts vinculats al seu partit els farà renunciar als càrrecs

La resta de detinguts són el director gerent d'alcaldia, Pascual Vela, el constructor i president de la immobiliària Proinsa, Josep Singla i el president del grup immobiliari Espais, Lluís Casamitjana. Els escorcolls es duen a terme per la Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció. Segons les primeres informacions, els agents de la Guàrdia Civil que s'han desplaçat a la seu de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) han reclamat diversos expedients i documentació de la Secretaria General, els Serveis Jurídics i el departament d'Informàtica. La policia també s'ha traslladat a l'empresa municipal d'habitatge Gramepark i i va escorcollar també a l'Hospitalet de Llobregat un local de la empresa Construccions Ortega, de Santa Coloma de Gramenet, l'empresa encarregada de la Reforma Interior de Santa Coloma Vella II.

L'actuació de la Guàrdia Civil s'ha produït en el marc d'una operació ordenada pel jutge de l'Audiencia Nacional Baltasar Garzón, les diligències de la qual són secretes, encara que podria estar relacionada amb irregularitats urbanístiques, tràfic d'influències i blanqueig de diners, segons fonts de la investigació, que apunten que la investigació es va iniciar l'any 2007 i que està relacionada amb una altra causa portada per l'Audiencia Nacional. Segons apunten algunes fonts, la investigació arranca l'any 2002, quan el jutge va investigar BBVA Privanza, que opera en les Illes Jersey. El jutge va arribar a la conclusió que Macià Alavedra i Lluís Prenafeta havien transferit fons que suposadament tenien en aquestes illes per a blanquejar-los en una operació urbanística desenvolupada per l'Ajuntament de Santa Coloma. Es tracta d'uns terrenys on actualment hi ha el centre comercial Gramenet, que van ser venuts en subhasta en l'època que era alcaldessa Manuela de Madre a Santa Coloma. Els compradors van revendre els terrenys a tercers i posteriorment l'ajuntament va arribar a un acord amb ells a causa de la pressió exercida pels comerciants de la zona. Així es va reduir el sòl comercial, es va construir un hotel i una residència d'avis. Aquests nous propietaris ho van acabar venent un altre cop.

L'operació policial ha començat cap a les deu del matí, quan uns quinze agents acompanyats de funcionaris judicials, segons les fonts municipals informants, s'han personat al consistori de Santa Coloma de Gramenet, situat a la plaça de la Vila, i han bloquejat els accessos dels departaments en els quals han sol·licitat la documentació.

Mentre s'està desenvolupant l'operació, els agents han sol·licitat l'ajuda d'alguns dels funcionaris dels departaments d'Informàtica i Tresoreria, mentre que n'han desallotjat d'altres.

A l'exterior de l'edifici són visibles dos vehicles de la Guàrdia Civil, mentre tres agents del cos vigilen la porta d'accés davant la curiositat de molts veïns que s'han acostat a l'ajuntament.

També a Llavaneres

L'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), ha assegurat que està molt tranquil per les investigacions judicials que han dut a la població dos agents de policia judicial vestits de paisà. Graupera, ha recordat en aquest sentit, que l'anterior govern municipal de PP i PSC té dos convenis urbanístics a la Fiscalia Anticorrupció. L'alcalde també ha apuntat que l'exregidor socialista, Antoni Jiménez, tenia vincles amb els tres municipis investigats. Els dos convenis que estan a la Fiscalia Anticorrupció fan referència a una escola bressol d'una entitat privada que l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres va voler fer pública a canvi d'uns terrenys municipals, i sobre el conveni per una nova esportiva municipal. Segons l'alcalde, la policia ha demanat la documentació sobre un conveni urbanístic datat el 2006 que ja s'investiga al jutjat de Mataró i pel qual estan imputats l'exalcalde del municipi, Víctor Ros (PP).

Per la seva banda, el PSC de Llavaneres s'ha manifestat en la mateixa línia que ho ha fet el secretari d'organització del partit, José Zaragoza i la portaveu del PSC al municipi, Carme Bastida assegura que si l'exregidor socialista d'Urbanisme, Antoni Jiménez, acaba imputat pel cas de corrupció urbanística «haurà de pagar pel que hagi fet». Bastida també recorda que el partit va iniciar una nova etapa al municipi durant la campanya electoral del 2007 i que tot el que es va fer abans d'aquesta data no té a veure amb els actuals dirigents. «Estem tranquils», conclou la regidora. La regidora Carme Bastida també s'ha dirigit a l'Alcalde i a tots els grups municipals per demanar una reunió urgent per analitzar la situació «després de què es portés a terme un requeriment de les forces de l'ordre sobre documentació municipal». El PSC vol compartir amb tots els grups municipals la necessitat de la màxima col·laboració amb la justícia i de transparència amb la ciutadania.

A més de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i Sant Andreu de Llavaneres, algunes informacions van apuntar inicialment que també hi havia implicat el consistori de Badalona, governat pel PSC en coalició amb ERC i CiU, però un portaveu del consistori ja va negar-ho en roda de premsa ahir al matí.

Està previst que els detinguts siguin traslladats avui a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.