El PSC sacrificarà Bartomeu Muñoz si la justícia li imputa algun delicte

El president de la Diputació de Barcelona i regidor a Santa Coloma, Antoni Fogué, probable substitut de l'alcalde al consistori

La direcció del PSC va voler mostrar ahir una imatge de decisió i diligència davant la detenció de l'alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, i el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco. José Zaragoza va comparèixer d'urgència per llegir un comunicat, amb el vistiplau del primer secretari, José Montilla, en què es compromet a extirpar del partit qualsevol militant imputat per la justícia en un cas de presumpta corrupció. Sigui qui sigui. De moment, es nomenaran dues comissions gestores que es faran càrrec de l'agrupació de Santa Coloma i de la federació del Barcelonès Nord, controlades fins ara per Muñoz.

Zaragoza va subratllar que si es confirmen les sospites, «serien d'una gravetat extrema i manifestament incompatibles amb la pertinença al PSC». El secretari d'organització no va posar la mà al foc per Muñoz i es va limitar a deixar a mans del jutge la determinació del grau d'implicació de l'alcalde en l'afer. De fet, la direcció del PSC ja pensa en la substitució «immediata» de Muñoz a l'alcaldia i a la vicepresidència de la Diputació de Barcelona. Precisament, el president d'aquest ens i regidor a Santa Coloma, Antoni Fogué, té tots els números per substituir Muñoz a l'Ajuntament. Es dóna la circumstància que Fogué és el marit de l'exalcaldessa de Santa Coloma i vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre, succeïda per Muñoz.

Sigui com sigui, Zaragoza veu la reacció del PSC en aquest cas «diferent» de la de CDC davant de les vinculacions econòmiques entre la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i la fundació convergent Trias Fargas. En qualsevol cas, de moment no va voler fer-ne sang.

Acompanyat pel viceprimer secretari del partit, Miquel Iceta, Zaragoza va recordar que un altre dels detinguts, l'exdiputat socialista al Parlament Luís García Suárez, fa anys que va ser expulsat del partit «per un conflicte urbanístic, si no recordo malament». També va demanar a tots els càrrecs electes i militants la màxima col·laboració amb la justícia.

Tolerància zero del PSOE

Per la seva banda, els germans socialistes espanyols del PSOE tampoc no volen quedar esquitxats per l'afer en un moment en què el PP està tenallat pel cas Gürtel, i apel·len a la «tolerància zero» amb la corrupció. «Nosaltres no fem com el PP quan té casos de corrupció, que es posa a parlar de conjures universals de les institucions de l'Estat en contra seva», va dir el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso.

Ferraz confia que el PSC «adoptarà totes les mesures que siguin necessàries i assumirà totes les responsabilitats» per aclarir els fets, en paraules del president del PSOE i vicepresident tercer del govern estatal, Manuel Chaves.

LES FRASES

JOSÉ ZARAGOZA
Secretari d'Org. del PSC
«Si la justícia prengués mesures que afectessin els càrrecs electes cridats a declarar, els demanarem la renúncia com a regidors i els suspendrem de militància» «Si es confirmen els fets, serien d'una gravetat extrema i manifestament incompatibles amb la pertinença al PSC»
JOSÉ ANTONIO ALONSO
Port. del PSOE al Congrés
«Nosaltres no fem com el PP quan té casos de corrupció, que es posa a parlar de conjures universals de les institucions de l'Estat en contra seva»

La gran rivalitat política entre Zaragoza i Muñoz

s.muñoz

La contundència amb què el primer secretari del PSC, José Zaragoza, es va referir ahir a les detencions practicades a Santa Coloma de Gramenet va sorprendre fins i tot alguns membres de les files socialistes. Eren diverses les persones, sobretot de l'entorn colomenc, que trobaven a faltar al·lusions més taxatives a la presumpció d'innocència de Bartomeu Muñoz i els seus homes de confiança que també havien estat detinguts. Per molts, en la intervenció de José Zaragoza s'ensumava l'aroma de la rivalitat que en els últims anys ha marcat les relacions entre les dues figures del socialisme català.

La fractura entre els dos polítics ve d'uns anys enrere (abans que Zaragoza fos nomenat primer secretari la connexió era excel·lent), però la lluita pel poder es va agreujar amb la designació del substitut de l'ara senadora Maite Arqué a l'alcaldia de Badalona. Muñoz, que té el càrrec de primer secretari del PSC a la federació del Barcelonès Nord, havia arribat a confeccionar llistes a Badalona i aquest cop feia una aposta personal per l'exregidor d'Urbanisme, Francesc López Guardiola. Zaragoza, però, es decantava per Jordi Serra, actual batlle de la ciutat. López Guardiola va ser fulminat dels primers llocs en les últimes llistes del PSC de Badalona (les va tancar) mentre que Serra és alcalde des de l'any passat.

L'últim capítol conegut de la pugna política entre Zaragoza i Muñoz es va viure amb la substitució del president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho. L'alcalde de Santa Coloma sonava com a relleu de l'actual ministre de Treball i Immigració, i encara més considerant la tradició socialista de recórrer al vicepresident primer de la institució supramunicipal (càrrec que ocupa Muñoz) cada cop que s'havia de nomenar un nou president. Segons sembla, però, la direcció nacional del PSC va acabar posant pals a les rodes a aquest nomenament. L'elecció d'Antoni Fogué, tot i ser una persona molt propera a Muñoz, es va interpretar des de l'entorn de l'alcalde de Santa Coloma com un auguri que la seva carrera política quedaria tocada.

Les persones que ahir feien costat a Bartomeu Muñoz intuïen que, per molt que finalment sigui declarat innocent, l'alcalde de Santa Coloma té molts números per esdevenir un cadàver polític. De les paraules de José Zaragoza també n'hi havia que en feien una altra lectura: el PSC serà contundent amb qui es demostri que ha estat lligat a algun cas de corrupció, sense atendre a raons d'amistats o enemistats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.