Detenen a Madrid una novena persona relacionada amb el «cas Pretòria»

L'alcalde i el regidor de Santa Coloma de Gramenet estan «tranquils» però «desconcertats», segons un advocat

La mà dreta del president Jordi Pujol, Lluís Prenafeta, que va ser secretari general de la Presidència entre els anys 1980 i 1990, i l'ex conseller de Governació, Indústria i d'Economia, Macià Alavedra, han començat a declarar fa una hora davant la policia per la seva presumpta relació en la trama de corrupció urbanística a les comarques del Barcelonès i el Maresme. L'advocat de tots dos, Juan Córdoba, ha arribat a les quatre de la tarda a la comandància provincial de la Guàrdia Civil per assessorar als seus clients durant el interrogatori. Minuts després, ha arribat Emilio Zegrin, lletrat del propietari de la constructora Proinosa, Josep Singla.

Durant el matí, els agents de la unitat central operativa adscrita a la fiscalia anticorrupció encarregats del cas han pres declaració aquest matí al regidor d'urbanisme de Santa Coloma de Gramenet, Manuel Dobarco, i a un altre detingut, la identitat del qual no ha transcendit. Abans d'entrar a les dependències policials, el seu advocat, Josep Riba, ha assegurat que tant ell com l'alcalde del municipi, Bartomeu Muñoz, estan «tranquils i serens» si bé una mica «desconcertats» pels esdeveniments.

Riba ha arribat a la caserna de la Guàrdia Civil, a Sant Andreu de la Barca, acompanyat d'un lletrat del seu bufet, Fermí Morales, l'advocat de Muñoz. Aquest ha explicat que encara no han estat citats i no saben a quina hora començarà a prestar declaració l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet.

La Guàrdia Civil també han pres declaració com a testimonis a diversos regidors del Consistori, entre ells el primer tinent d'alcalde i alcalde accidental, Joan Carles Mas, qui no ha volgut fer comentaris a la sortida al·legant que el cas està sota secret de sumari.

El regidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet, Manuel Dobarco, ha començat a declarar pels volts de la una del migdia a la comandància provincial de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca, on va ser traslladat ahir després de ser detingut per la seva presumpta implicació en una trama de corrupció urbanística.

Tot i això, està previst que els detinguts siguin traslladats demà a Madrid per carretera per tal de que declarin com imputats divendres davant el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón.

Els guàrdies civils de la unitat central operativa adscrita a la Fiscalia Anticorrupció que s'encarreguen del cas també s'emportaran les capses plenes de documentació requisada per la Guàrdia Civil durant els escorcolls a l'Ajuntament de Santa Coloma i diverses empreses investigades.

Lluís Maria Anglada, advocat d'un dels detinguts –la identitat del qual ha preferit no revelar-, ha explicat que el seu client ja ha declarat. Ho ha fet durant dues hores sobre fets en els que «no té res a veure». Altres lletrats que s'han apropat a la caserna han preferit limitar-se a dir que el cas està sota secret de sumari.

L'últim detingut a ingressar a la seu de la Guàrdia Civil va ser l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, que ho va fer poc abans de les dues de la matinada. Muñoz va arribar a Sant Andreu de la Barca procedent de l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, a on va ser conduït per efectius de la Guàrdia Civil per col·laborar en la investigació i ajudar a recollir documentació.

El registre policial de diverses dependències del consistori es va iniciar sobre les deu del matí, i es va prolongar durant gairebé quinze hores. La sortida de l'alcalde es va produir poc abans de l'una de la matinada al mig de les protestes d'un grup de veïns congregats davant la porta que en sortir el van acusar de «lladre, corrupte, i xoriço».

Poc després de sortir l'alcalde, efectius de la Guàrdia Civil van sortir de l'edifici, que estava envoltat per agents del cos, amb diverses caixes de documentació que es van carregar en una furgoneta.

Els detinguts són l'exconseller de la Generalitat Maciá Alavedra, l'exsecretari general de la Presidència Lluís Prenafeta, i l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz. En l'operació, dirigida pel jutge de l'Audiencia Nacional Baltasar Garzón, també han estat arrestats per la Guàrdia Civil el tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme d'aquesta localitat, Manuel Dobarco; el director gerent de Serveis, Pascual Vela, i l'exdiputat del PSC Luis García. A aquests se sumen dos empresaris de la construcció, Josep Singla, de la immobiliària Proinosa, i Luis Casamitjana, president del grup immobiliari Espais, i a tots ells se'ls imputen els delictes de tràfic d'influències, blanqueig de capitals i suborn.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.