Política

L'exalcalde Santiago Campos promou una candidatura independent a Móra d'Ebre

Encara és militant de Convergència i no sap si l'encapçalarà, però creu que el poble necessita una quarta força política

«Encara sóc militant de Convergència, però el meu projecte és una llista independent, si bé encara no sé si l'encapçalaré.» Així ha revelat públicament l'exalcalde de Móra d'Ebre Santiago Campos la seua intenció de tornar a la política municipal, una decisió que assegura haver comunicat al comitè local de CiU a principi d'any. «Al principi no s'ho creia ningú», admet Campos, que remarca que respectarà la candidatura que puga presentar CiU a Móra d'Ebre. «Ara sóc només un simple militant, i CiU ha de fer el seu camí», insisteix. «A més, ni que em paguessin aniria en cap altra llista que no fos independent», conclou l'exalcalde.

El nou projecte polític de Campos encara no té cap nom oficial, tot i que l'exalcalde adverteix que n'ha pensat uns quants. Un altre aspecte que encara no té clar és qui serà el candidat a l'alcaldia, el seu cap de llista. «No busco la cadira, sinó que torno a la política municipal perquè penso que Móra d'Ebre ha de recuperar la il·lusió», assegura Campos. «Si trobo algú amb un perfil de vocació política i amb carisma, estaré encantat de la vida, perquè no tinc cap aspiració d'anar de cap de llista; millor si no sóc jo», conclou l'exalcalde.

Una llista «oberta»

Campos assenyala que torna a la política activa perquè hi ha gent de «tots els sectors del poble» que li ho demana, i perquè voldria que Móra d'Ebre «anés millor». Segons diu, ja té prou gent per formar una candidatura, però sobretot busca «persones que visquin i treballin al poble, i que tinguin ganes que les coses funcionin bé». Amb tot, a Campos li interessa incloure-hi gent amb menys de 30 anys, encara amb tot per fer en la política, i persones amb més de 60, que puguen oferir la seua experiència. D'altra banda, assegura que serà una «llista oberta», i que vol donar als morencs la possibilitat d'elegir els membres de la candidatura. «Pensem fer un sondeig popular per confeccionar la llista, perquè la nostra intenció és escoltar la gent des del principi», afirma Campos: «Serà una llista amb un punt catalanista al qual no penso renunciar, però amb gent de les diferents ideologies».

Respectar el vot dels ciutadans

GUSTAU MORENO

«Móra d'Ebre és ara un poble trist, que ha perdut capitalitat i pes específic a la comarca», diu el també expresident del consell de la Ribera d'Ebre Santiago Campos. Tot i que el dia del seu comiat, ara fa quatre anys, va advertir que en política només li quedava la «satisfacció» de «recuperar per a CiU l'alcaldia a Móra d'Ebre i la presidència del Consell Comarcal», Campos nega que la seua candidatura siga una marca blanca. «Móra d'Ebre necessita una quarta força política, per evitar el desequilibri actual de dos contra un [PSC i ERC, contra CiU] i també perquè es respecti el vot dels ciutadans», afirma Campos, per qui el PP «no compta gaire» a Móra d'Ebre.

D'altra banda, sobre l'exalcalde pesava una sentència del Tribunal Suprem, del 2006, que confirmava la condemna de sis anys d'inhabilitació per desenvolupar càrrecs públics, ja que el 1993 hauria llogat un local de la seua propietat per fer-lo servir com a magatzem municipal, en el cas Frucampos. Però Campos va presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.

Una vida lligada a CiU

GUSTAU MORENO

Tot i que ara promoga una candidatura independent, Santiago Campos és un dels referents històrics de CiU a la Ribera d'Ebre. La seua militància política va començar el 1977, quan es va afiliar a Convergència Democràtica de Catalunya. El seu carnet de militant va ser un dels primers que es van expedir a Convergència, i està signat a mà per Jordi Pujol. Durant anys, Campos va ser l'home fort del partit a la comarca, i va assolir l'alcaldia de Móra d'Ebre l'any 1987, amb una majoria absoluta que va repetir en dues ocasions més. A banda, també va ser president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre durant quinze anys. Però el principi del final de la seua carrera política, o almenys de la primera etapa, va arribar després de les eleccions municipals del 2003, en què Campos va perdre la majoria absoluta i el PSC i ERC van pactar un govern que donava l'alcaldia al socialista Josep Solé Biosca. Després, el pacte d'esquerres també es repetia al Consell Comarcal, CiU va impulsar un procés de renovació, i Campos va deixar el seu càrrec de regidor de Móra d'Ebre el 25 d'octubre del 2004.

«No estic emprenyat»

GUSTAU MORENO

«Ni marxo de CiU ni estic emprenyat; el fet de promoure una candidatura independent és una opció personal», assegura Santiago Campos. L'exalcalde de Móra d'Ebre no considera aquesta decisió com un acte d'indisciplina cap al seu partit, i remarca que si tira endavant el seu nou projecte polític és perquè «els ciutadans han d'estar més ben atesos» i perquè «Móra d'Ebre no pot dependre dels dictàmens exteriors». Campos afegeix que en la pròxima campanya electoral no pensa criticar ningú, ni tan sols l'actual govern del PSC i ERC –que el 2007 va tornar a deixar el candidat de CiU, el doctor Manel Saltor, sense l'alcaldia de Móra d'Ebre–, ja que la seua candidatura independent serà «una força nova, que servirà per reactivar el poble». Amb tot, Campos no estalvia lloances als seus companys de partit a la comarca. Així, remarca que l'alcalde de Móra la Nova, Joan Manel Sabanza, «és el millor polític de la Ribera d'Ebre», tot i que també destaca els alcaldes de Tivissa i de la Palma d'Ebre. «L'alcalde d'Ascó també té molt de futur», diu Campos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.