Imputats en la trama es van embutxacar 14 milions a través del solar de Badalona

La interlocutòria del jutge Baltasar Garzón indica que el contacte de Lluís García Sáez a la ciutat hauria estat Juan Felipe Ruiz

El febrer del 2003 es va constituir la societat Badalona Building Waterfront SL, amb un consell d'administració presidit per Antonio Peñarroja i que entre els consellers tenia Francisco Pretrus (del qual parteix el cas Pretòria). Aquesta empresa tenia com a objecte «la promoció, construcció i venda d'un edifici immobiliari en l'àmbit del pla especial del sector del port de Badalona». El gener del 2004, l'Ajuntament li va adjudicar el solar fruit de la investigació.

El novembre del 2008, Badalona Building Waterfront va ser absorbida per Espais Catalunya Inversions Immobiliàries, participada en un 49% per la firma de Lluís Casamitjana, Espais Promocions Immobiliàries. Entremig, segons la interlocutòria del jutge de l'Audiencia Nacional Baltasar Garzón, es va produir el pas del terreny del sector públic al privat i diverses operacions de compra, vendes i rescissions de contractes, que van generar uns beneficis que s'haurien repartit els dos exalts càrrecs de CiU, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra; el president d'Espais, Lluís Casamitjana, i l'exdiputat socialista Lluís García Sáez. Aquest últim, sempre segons la interlocutòria de Garzón, hauria estat el nexe entre tots els implicats en la trama, que s'haurien embutxacat un total de 14 milions d'euros.

El jutge va més enllà i afirma que el contacte de García Sáez a Badalona era Juan Felipe Ruiz, conseller delegat de la societat que gestiona el pla que inclou el solar investigat (Marina Badalona) i que està formada per l'Ajuntament d'aquesta ciutat i pel Consell Comarcal del Barcelonès. La interlocutòria, però, no especifica cap més detall respecte de la possible relació entre aquestes dues persones ni respecte de la possible implicació de Ruiz en la trama. L'adjudicació del solar investigat es va fer mentre Juan Felipe Ruiz era membre del consell d'administració de Badalona Building Waterfront, en representació de Marina Badalona.

Abans que es conegués la interlocutòria del jutge, Marina Badalona havia fet públic un comunicat en què es mirava d'aclarir que la societat havia estat titular d'un 10% de participacions de Badalona Building Waterfront i que per aquest motiu estava representada en el seu consell d'administració, a través de Juan Felipe Ruiz. S'hi indicava també que el març del 2004 es va acordar la venda d'aquest 10% a Espais («amb un benefici considerable per a Marina Badalona»), just després que Badalona Building Waterfront fes les mateixes passes. Finalment, en el comunicat es desvincula la participació personal de Ruiz amb Badalona Building Waterfront.

Ahir, el grup municipal d'ICV-EUiA, a l'oposició de Badalona, va instar l'alcalde Jordi Serra (PSC) a «apartar de les seves funcions Juan Felipe Ruiz». Iniciativa també li reclama «disposar de tota la informació sobre les gravíssimes acusacions que afecten la ciutat de Badalona», i insta el batlle a avançar la reunió del consell d'administració de Marina Badalona que s'ha de celebrar dijous.

Decret de l'alcalde

L'alcalde de Badalona no va voler valorar la interlocutòria del jutge (probablement ho farà avui), però va anunciar que ahir havia emès un decret per suspendre tota activitat relacionada amb la finca que és objecte d'investigació.

Fonts municipals van detallar la relació de les llicències sol·licitades per Badalona Building Waterfront, a fi d'aclarir qualsevol tracte de favor sobre aquesta empresa. És així com el consistori badaloní va emetre, l'abril del 2008, un informe tècnic desfavorable respecte a una llicència ambiental i un certificat de compatibilitat urbanística, en què assenyalava les deficiències a corregir. La història es va repetir fa poc, ja que no s'havien corregit tots els punts indicats.

Pel que fa a la llicència d'obres, l'empresa va presentar, el maig del 2008, la correcció d'unes deficiències i uns plànols modificats a requeriment del consistori badaloní. Aquests plànols no estaven signats per l'arquitecte autor del projecte, motiu pel qual la llicència no ha tirat endavant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.