Una manifestació multitudinària demana la dimissió de Camps a València

La convocatòria, realitzada pel Facebook i per correu electrònic, obté un èxit sense precedents

Hi havia ganes de trencar l'apatia i de demostrar que hi ha un altre País Valencià, que no s'identifica amb el PP i que sent vergonya pels escàndols de corrupció que sacsegen la vida política al sud del riu Sénia. La convocatòria del Col·lectiu Contra la Corrupció va recórrer el centre de València ahir de vesprada amb un èxit que va sorprendre, i molt, els mateixos impulsors, tres joves sense filiació política que des de fa uns mesos s'han dedicat a guanyar adeptes «per la dignitat de la democràcia» a través de les xarxes socials d'internet.

El mes de juny van fer la seua primera acció, una concentració davant el Palau de la Música, que va tenir una moderada resposta però que va servir d'assaig general de la gran mobilització d'ahir. Llavors a Camps se l'acusava només de no pagar uns vestits, però ara, amb el sorprenent arxivament d'aquella causa i amb les revelacions conegudes arran de l'alçament parcial del secret de sumari del cas Gürtel, que instrueix el TSJ madrileny, l'acumulació d'irritació d'una part de la ciutadania va trobar ahir un canal d'expressió que buscava. La protesta l'encapçalava un estendard en què es podia llegir «per les víctimes de la corrupció». Les consignes llançades foren diverses, la majoria al·lusives a Camps i a Ricardo Costa. En la lectura del manifest es va fer una crida a la «renovació de la democràcia» i es va denunciar la «mentida» del govern valencià. Raquel Coronado, una de les tres promotores de la manifestació, va dir que està convençuda que Camps «continuarà actuant com si no passara res», però va apel·lar al seu entorn perquè l'obligue a anar-se'n.

L'altre País Valencià

Potser el PP continuarà gaudint de majoria absoluta al País Valencià després de les eleccions de 2011, fins i tot amb Camps al capdavant, i que per a molts això resulte inexplicable atesa la corrupció que l'acompanya, però la manifestació d'ahir va fer palès que hi ha un altre País Valencià, al qual se li regira l'estómac quan contempla la degradació a què ha arribat la democràcia: mentides, clientelisme, manipulació de la televisió pública, confusió entre el partit i la Generalitat i, evidentment, corrupció. La modèstia de la convocatòria i l'ampli ressò obtingut contrasten amb les dificultats dels partits de l'oposició –especialment el PSPV-PSOE– per a plantejar una alternativa a l'hegemonia del PP. Ni tan sols el cas Gürtel ha modificat l'estat de la qüestió. Potser aquesta incapacitat crònica per a engrescar l'electorat des de les forces progressistes i nacionalistes valencianes siga en el fons la responsable que Camps encara siga president de la Generalitat, i no un mèrit seu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.