MONTSERRAT ROURA

ALCALDESSA DE RIUDELLOTS DE LA SELVA

«Si el Pla Director Urbanístic de l'Àrea de Girona s'aprova tal com està, a Riudellots no caldrà ni alcaldia»

Vostè és alcaldessa de Riudellots des del 2003. Com valora la feina feta fins ara?
-«És un temps molt positiu, i el resultat pel municipi també».
-Últimament s'ha apostat per la inversió en equipaments socials: el centre de dia, l'Espai Jove... Riudellots necessitava un impuls en aquest sentit?
-
«Evidentment que la població requereix serveis, i la de Riudellots no és diferent d'altres indrets. A partir dels resultats d'un estudi realitzat el 2005 sobre les necessitats de la població de gent gran a Riudellots, vam valorar que el que necessitava el poble era un establiment que pogués funcionar com a centre de dia i de serveis. Un projecte així és costós, tant a nivell d'edificació com de gestió, però es compensa si tens les suficients persones que en puguin fer ús. Per això, i d'acord amb el Departament d'Acció Social, des de Riudellots vam proposar la creació d'un espai que pogués cobrir també les necessitats dels pobles veïns. Esperem que aquest edifici el puguem tenir acabat a finals d'any i que al llarg del 2010 el puguem posar en marxa.»
I referent a l'Espai Jove, era un projecte pendent?
EL 2004 es va dissenyar el Pla Local de Joventut, que va tenir molta participació, i amb el que es van poder dissenyar les línies d'actuació convenients per Riudellots. A partir d'aquesta iniciativa es va entendre que els joves necessitaven un lloc on poder reunir-se i on poder fer les seves activitat. Es va escollir, amb l'acord de la comissió de joves, l'espai que havia ocupat l'antiga llar d'infants, un punt cèntric, aïllat, fàcil d'accedir i útil pels joves, i es va encarregar el disseny de l'edifici. El projecte va avançant, i totes les activitats que ja hi ha organitzades al llarg de l'any pel jovent s'han de poder acabar fent dins l'Espai Jove.
-També hi ha el projecte del FoodLab, el Centre d'Innovació Agroalimentària. Com pot beneficiar al poble?
-«Això és una iniciativa local que parteix del fet que a Riudellots hi ha un nombre important d'empreses relacionades amb el sector alimentari, una línia que segueix la comarca. Per nosaltres representa un motiu de gran satisfacció perquè opinem que pot suposar un motiu d'estímul, tant per les empreses relacionades amb l'alimentació instal·lades a Riudellots, com per totes les entitats agropecuàries del municipi. Creiem que pot facilitar una embranzida a nivell industrial, agrícola i ramader, i que pot donar sortida a la gent de Riudellots. Tot i així, no és un projecte d'àmbit local, sinó una iniciativa local d'abast comarcal, però que fàcilment pot arribar a tenir ressò a nivell provincial, de país, a Catalunya, i fins i tot a nivell estatal.»
-Finalment hi haurà llar d'infants al polígon? Com va el projecte?
-
«En aquest moment la situació econòmica global no ha facilitat que la llar d'infants vagi a la velocitat prevista, però no descartem que això, si no és el 2010, pugui estar el 2011. Tenim les places aprovades, i Riudellots necessita una segona llar d'infants. Ara per ara, la que tenim està plena, i aquesta segona llar d'infants podria donar atenció als treballadors del polígon i als veïns del poble. La ubicació de la llar es preveu que sigui a la zona d'equipaments de Mas Joals, una zona que fins ara ha servit per tenir jardí i zona d'esbarjo, però que, tal com marquen les normes, està destinada a equipaments»
-De tots aquests anys, quin és el tema que considera que li ha estat més difícil de gestionar o de dur a terme?
-«Es podria dir que ara tenim sobre la taula el tema que més em preocupa de tots aquests anys, tant per l'abast que pot tenir com per com s'ha dut a terme, que és el Pla Director Urbanístic de l'Àrea de Girona (PDU). Des del Departament de Política Territorial s'han fet tot un seguit de propostes sense tenir en compte el territori i amb les que no hem pogut participar, i això ens preocupa moltísim. Hem presentat al·legacions, la primera de les quals és que retirin el pla per poder començar de zero».
-Han rebut alguna resposta per part de la Generalitat?
-
«No. Ja l'hauríem de tenir però encara no ens ha arribat res oficialment. Per nosaltres seria molt positiu que les al·legacions es tinguessin en compte, perquè voldria dir que estan disposats a asseure's i replantejar la situació. El Pla Director Urbanístic representa una invasió molt important del territori de Riudellots, anul·la totalment la franja oest del municipi, i proposa unes zones de creixement urbanístic que no necessitem, i menys en la situació global actual. Entenem que estem ben situats en el mapa, i que això pugui voler dir determinades modificacions en les normes, però s'han de fer conjuntament.»
-Es podria considerar una invasió de les decisions locals?
-«Totalment. Si el PDU s'aprova tal com està, a Riudellots no caldrà ni alcaldia: no hi haurà cap poder de decisió al municipi perquè ja estarà tot planificat. Actualment tenim sòl qualificat però sense edificar, per tant el que s'hauria de fer són polítiques per incentivar els propietaris a construir, i no més planificacions de creixement urbanístic.»
-En la seva opinió, creu que la gent de Riudellots està satisfeta?
-«La majoria de les persones de Riudellots entenem que estan contentes, satisfetes, de com està el poble, perquè sovint et trobes persones que et comenten que no volen que Riudellots canviï. Aquesta essència de poble s'ha de mantenir, però amb el PDU tot això es trencaria, i el que volem és que a Riudellots s'hi visqui bé. Evidentment que no ens neguem a un creixement, les mateixes normes ja ho preveuen, però aquest creixement té un límit.»
-La intenció és presentar-se a les eleccions del 2011?
-«Si no hi ha res de nou que ho impedeixi, la voluntat és la de continuar i tornar-me a presentar amb l'equip actual. He tingut la sort, el 2003 i el 2007, de poder formar un equip amb gent seriosa i compromesa, i esperem que al 2011 també ho puguem fer.»