XAVIER CRESPO

ALCALDE DE LLORET DE MAR

«El camí que busquem és arribar a trobar l'equilibri entre el ciutadà i el visitant»

Com està anant aquesta segona legislatura?

- «Doncs jo crec que bé. La primera legislatura va servir d'ordenar documents que serveixen de base per una millora del futur. Ara estem revisant ordenances de civisme per la via pública.»

- Faci'm una radiografia del Lloret d'ara.

- «Al 2003 ens varem trobar amb un Lloret sense motivació. Ara comencem a percebre que hi ha una voluntat clara de no definir un sentit d'orientació del municipi. Notarem un gran canvi amb tot el que és la mobilitat interna quan estigui finalitzada aquesta ronda prolongació de l'autopista C-32. Des d'un Lloret que es promocionava amb kilòmetres de barres de bar, a un Lloret que des del 2003 s'ha encaminat molt més com a vila esportiva, i així s'estan fent els equipaments.

El camí que busquem és arribar a trobar l'equilibri entre el ciutadà i el visitant. Com més a prop ens trobem del punt on el que hi viu i el que ens visita es troben a gust, estarem trobant la destinació turística europea que té futur. Com més lluny estem d'això, ens serà més difícil d'entendre'ns.»

- Heu començat a promoure la campanya “de carretera a carrer” de la carretera de Blanes a Tossa abans de començar les obres de la ronda. A més, la rotonda del Teatre no té unes mides desorbitades més pròpies d'una carretera?

- «No ho crec així, perquè aquesta rotonda ha de ser així. Estem esperant un permís de carreteres per acabar de definir bé els angles, perquè no han estat calculats correctament. Lloret s'ha fet molt gran, ja no hi vivim aquells 20.000 de fa nou anys, sinó 40.000, més tots els visitants i gent que hi viu sense estar empadronada. Ja no hi cabem. Per tant sí que et dono la raó en què és un pèl precipitat, però és una estratègia de voluntat de canvi i de forçar que aquesta obra es faci.»

- A part dels angles mal calculats, heu canviat molt aquella infraestructura tan bona que vareu muntar al principi de la primera legislatura.

- «El tema dels angles ha estat un fallo d'enginyeria, que en el moment que la van posar els sistemes informàtics van canviar l'escala i ara l'estem canviant. Quant a l'abaixador, encara està en ple procés de construcció i hi ha gent que quan comencen les coses ja les critica, nosaltres els polítics hem de tenir la suficient paciència per escoltar allò en què ens hem equivocat. En tot cas, aquests angles, són obra dels enginyers i no dels polítics.»

- Amb la remodelació del passeig, la millora superarà l'efecte negatiu sobre els veïns a l'hora d'aparcar?

- «Avui mateix al Ple Municipal s'aproven les ordenances fiscals en els conceptes nous que la població ens demanava. Un, el fet diferencial per la gent que paga el seu impost de circulació a Lloret, les empreses que tenen el domicili fiscal a Lloret i els empadronats. Tots aquests tindran una tarja que els atorgarà, una reducció del 20% en totes les tarifes. Amb la nova zona, hem de tenir en compte també que hi ha dos ritmes: un és el de maquillatge de la superfície sense haver de fer un canvi estructural. I una altre, que està recollit en un sol projecte, és la urbanització. Com és una inversió bastant important, anirà a Madrid i intentarem que ens l'aprovin i que ho paguin ells. Però això té un recorregut on l'estat va molt lent. Mentrestant, tot i que com has dit potser ens precipitem, intentem canviar la mentalitat de la gent, que és una feina dura i condiciona i canvia els hàbits de molts anys de la gent, però creiem que s'ha de fer. A Lloret de Mar, la primera hora, excepte del 15 de juny fins el 15 de setembre, és gratuïta. Quin municipi a Catalunya fa això? El que ve a fer qualsevol encàrrec d'aquells que dura menys d'una hora, ho pot fer perfecte, i si té cap i cames, doncs pot treure el cotxe i tornar-lo a posar. Municipis que hi hagi tanta gratuïtat com a Lloret, pocs n'hi ha. I sempre ho dic: a casa teva i a la feina has de tenir solucionat l'aparcament. Sinó transport públic. De punta a punta de la illa central de Lloret, a peu, són deu minuts. En hem d'acostumar a caminar o anar amb bici.»

- Com respondria aquells que l'acusen d'afavorir interessos privats casos com els de Can Juncadella, Solmar o la casa de Gustavo Buesa Ibañez?

- «Si en tenen proves que ho denunciïn a un jutjat. A vegades el que passa és que gent que en els seus temps va utilitzar l'ajuntament per a benefici propi, són els que més acusen ara. Aquesta mateixa gent és la que ara acusen d'aquestes qüestions. Doncs demostrin que hi ha hagut un tracte de favor. Això no ha estat així, al menys de forma voluntària.»

- Quan es va presentar per primer cop va dir que només volia ser alcalde de Lloret. Actualment, quants càrrecs polítics i públics té?

- «Jo no he dit mai això.»

- D'acord, doncs quants càrrecs té?

- «En aquests moments sóc alcalde de Lloret i diputat al Parlament de Catalunya.»

- El Gabinet de Comunicació de l'ajuntament ha estat nominat pel premi “mosca borda” pel Col·legi de Periodistes de Girona. Creu que és un aspecte a millorar?

- «Des de que governem, d'aquest ajuntament surt informació a diari. Nosaltres informem del que passa a Lloret, en tots els sentits. Justament ara, sembla que se'ns ha nominat i fa un temps també. Jo només puc felicitar als nostres responsables des d'aquest punt de vista. A vegades l'únic que volen alguns mitjans de comunicació és posar merda sobre Lloret per perjudicar Lloret. Són aquelles qüestions a les que li van a buscar la volta per continuar fent mal a la nostra destinació turística, i nosaltres estem aquí justament per tot el contrari. Per tant felicito als nostres consellers de comunicació perquè crec que estan fent bé la seva feina.»



política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries