El Tribunal d'Estrasburg declara que la presència del santcrist a les aules viola la llibertat religiosa

El Tribunal Europeu dels Drets Humans d'Estrasburg va declarar ahir la presència del santcrist a les aules com «una violació dels drets dels pares a educar els seus fills segons le seves conviccions i de la llibertat de religió dels alumnes».

La sentència respon al recurs que va presentar Soile Lautsi, una ciutadana italiana d'origen finlandès, que el 2002 havia demanat a l'institut estatal italià on estudiaven els seus dos fills que tragués el santcrist de les classes.

Després de nombrosos intents frustrats en els tribunals italians, la dona va decidir presentar recurs al tribunal europeu, que ha declarat que el costum italià d'exposar un santcrist és una violació dels drets fonamentals.

Ara, el govern italià haurà de pagar a Lautsi una indemnització de 5.000 euros pels danys morals soferts. A més, es tracta de la primera sentència que el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg emet en matèria d'exposició de símbols religiosos a les aules. El govern italià, que encapçala Silvio Berlusconi, no sembla disposat a donar compliment a aquesta sentència i va anunciar que recorrerà contra el veredicte, segons va fer saber el jutge Nicola Lettieri, que defensa Itàlia al Tribunal d'Estrasburg.

Sorprenentment, la reacció del govern italià contrasta amb la prudent resposta del Vaticà, que va mostrar-se molt caut davant la resolució judicial. El Vaticà va optar per no entrar, de moment, a comentar la notícia. Abans vol conèixer les motivacions que han dut el tribunal a emetre aquesta sentència. «Crec que es necessari reflexionar abans de comentar», va declarar el director de la sala de premsa del Vaticà, Federico Lombardi. Tot i això, fonts del Vaticà van admetre que aquest tipus de resolucions «molesten molt».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.