Rebaixes agressives i atractives

Els comerciants consideren prematura la data de començament de les rebaixes, tot i que confien que serà positiva

El president de la Federació d'Unió de Botiguers de Tarragona (FUBT), Eduard Mañas, i el portaveu de la Unió de Botiguers de Reus, Ernest Juncosa, coincideixen a qualificar el començament de la temporada de rebaixes de prematura. «L'inici de les rebaixes coincideix amb l'inici de la temporada», explicava ahir Mañas en un intent de fer veure que el sector en resulta perjudicat. El representant dels botiguers de Reus convergia en aquest mateix argument i deia que «caldria escurçar-les a la meitat». Juncosa afegia que els botiguers, amb 60 dies de temporada en rebaixes, tenen un percentatge molt elevat de la facturació per sota dels marges comercials. L'avançament de la temporada de descomptes consideren que és un error que cal reconduir i, en aquest sentit, consideren que cal més presència del sector en els centres de decisió que els afecten.

Un bri d'optimisme

Malgrat aquesta consideració, preveuen una bona campanya. La frenada de clients, en espera de les rebaixes, farà que «es trobi molt gènere i a bon preu». En opinió de Mañas, «seran millors que les de l'any passat» i situa l'arrencada dels descomptes entre el 40 i el 50%. La FUBT treballa en la posada en marxa d'un espai web i la creació d'una targeta de fidelització dels clients. A partir del setembre, reprendrà els cursos de formació per als associats.

Ernest Juncosa diu que «s'ha de fer una lectura positiva» i «ser optimista», tot i que relega l'anàlisi dels resultats al «tancament» de la temporada. Ara per ara, les vendes es preveuen superiors «en un 3 a 5%» en relació amb fa un any. A la primera quinzena «seran molt atractives». Juncosa, en relació amb els percentatges de descomptes d'entrada, que situa entre el 30% i el 70%, diu que els més elevats, els botiguers no se'ls poden permetre, i en el cas de les franquícies responen al fet que tenen els productes sobrevalorats. És ara que els botiguers necessiten la «confiança» de les entitats financeres, diu Juncosa.

Segones rebaixes immediates a Parc Central

Parc Central, a Tarragona, agrupa 106 establiments, 48 dels quals corresponen a comerços de moda i complements. La gerent del centre, Ana López, calcula que, amb l'afluència que es va detectar ahir i amb l'obertura de diumenge vinent «és possible que les segones rebaixes comencin la setmana vinent». A l'estiu «els productes es liquiden més ràpidament», la temporada «és més curta i els productes, més econòmics». Els aparadors de Parc Central anuncien descomptes d'entre el 50 i el 70%. El primer dia «ha estat el típic» dels clients de les botigues de moda i «el dinamisme que s'ha comprovat fa preveure que s'estendrà als establiments especialitzats i de la llar». Parc Central obrirà dilluns vinent una exposició sobre Tàrraco que serà el fil conductor d'una campanya de promoció «amb premis directes».

la crònica

Fem lloc a l'armari i, si no hi cap la roba, en comprem un de més gran

josep medina

Ja hi som un altre cop. Encara no se'ns han estripat els texans que ens vam comprar durant les rebaixes d'hivern i ja en tornem a tenir uns altres que si fa no fa són els mateixos, però «eh!, compte!, aquests ja són nous; els altres, la veritat, ja els tinc una mica avorrits». I com si aquest «gran canvi» de vestuari fos de vital importància per a la nostra subsistència, busquem l'excusa de cada temporada: «Pot ser que ja estiguin una mica gastats. És hora de renovar-los.» Però no, no és hora de comprar-ne uns, és hora de comprar-ne, com a mínim, tres. Oblidem-nos de l'immens armari que es va omplint rebaixes rere rebaixes i fem un lloc per a les «antigues novetats» que ens oferixen ara a 5, 19, 80 o 120 euros, o si encara així la porta continua sense poder tancar-se del tot, no ens desesperem. Comprem un armari més gran i tot arreglat. Total, també estarà rebaixat.

«M'he gastat 140 euros i ara tinc una calor que em moro», deia ahir al migdia un tarragoní sortint d'una tenda. «Però tens calor pels diners que t'has gastat o perquè fa calor», pregunto. «Perquè fa calor. O és que no en tens tu, de calor?» «Sí, sí, és clar.» De fet, sortia d'una botiga amb aire condicionat. Així que continuo creient que tenia calor pels diners que s'havia gastat, i pel seu to de veu, semblava no haver-ho previst abans de trepitjar les tendes. No obstant això el jove marxava dient: «I els que em continuaré gastant!» No semblava content del seu impuls consumista, però tampoc decebut. Més aviat es conformava a formar part de la gran massa social que, un cop més, havia desenfundat la cartera de les targetes i la doble de l'estiu.

Pujant pel carrer Comte de Rius, un matí xafogós va deixar entreveure pocs clients, o si més no, poques bosses a les mans. I és que jo crec que la gent ja no s'espanta a les rebaixes. Almenys a Tarragona. I és que no hi ha tanta competència de compradors com a Barcelona i potser els únics vint-i-cinc pantalons que deu tenir la Levi's rebaixats hi serien també a la tarda. Conclusió? La gent se'n va anar a la platja al matí, o es va quedar a casa, o va treballar, o va fer la llista «previsora» de la compra... o jo què sé. La qüestió és que a la tarda van aparèixer tots, sobretot a les grans cadenes, que és on tenen els números més grans als aparadors i així tapen la immensa cua que hi ha dins els emprovadors, o la roba escampada pel terra, o el fet que la meitat del que estigui rebaixat sigui encara de la temporada d'hivern. «Necessito una faldilla com la que porto, així fins als genolls. I no n'hi ha», deia una jove. «Només hi ha shorts o minifaldilles.» «Però si ja tens aquesta i és molt estiuenca», li vaig dir. «Ja, i què?»

Un moment «d'incertesa»

I.M

Des de la Confederació de Comerç de Terres de l'Ebre no es desprèn optimisme i es «preveuen fluixes». Així ho expressava Pasqual Chacón, president de l'entitat que agrupa 3.400 botigues, que remarcava que els descomptes són fins al 70%: «Els botiguers han de vendre l'estoc, sense marge de benefici, per poder tenir liquiditat.» Chacón va prendre les impressions dels botiguers del centre urbà de Tortosa, ahir mateix, i deia que es respira «incertesa». No descarta que alguns establiments «utilitzin la campanya de rebaixes per una liquidació, que sigui prèvia al tancament del negoci». A les Terres de l'Ebre no es detecta el motor que hauria d'impulsar un altre cop els sectors comercials més afectats i des de la confederació s'ha recomanat l'obertura diumenge vinent i comprovar la resposta dels clients potencials, que omplen els carrers però no els establiments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.