Economia

«Quin futur ens espera?»

Els alumnes del CEIP Marcel·lí Domingo de Roquetes reivindiquen la creació de llocs de treball a les Terres de l'Ebre

A les protestes dels treballadors s'hi va afegir ahir la dels alumnes del CEIP Marcel·lí Domingo i de l'IES de Roquetes, que van organitzar un acte simbòlic al pati de l'escola per reclamar la creació d'ocupació. «A les Terres de l'Ebre la crisi s'ha donat a conèixer amb el tancament de fàbriques», va dir Laia, alumna de segon batxillerat, que va ser l'encarregada de llegir el manifest reivindicatiu. «El nostre futur depèn del treball dels nostres pares», es podia llegir en la pancarta que els alumnes van desplegar just al final de l'acte, quan també van deixar enlairar-se els globus. «Que no s'escape el futur de les nostres terres», van dir. També els alumnes del col·legi de Paüls van fer ahir un acte similar.

«Proposta inicial»

Tant els sindicats com les patronals de les Terres de l'Ebre van valorar de manera positiva la reunió que van mantenir dilluns amb el president de la Generalitat, José Montilla, tot i que consideren que el document que el govern ha posat sobre la taula és una «proposta inicial». «Les mesures són insuficients i vigilarem que es compleixen els acords de la comissió de seguiment», va dir el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó. De fet, està previst que la setmana vinent es reuneixi per primera vegada aquesta comissió de seguiment, que serà presidida pel conseller Huguet i de la qual formaran part sindicats i patronal. «Volem que sigui una comissió de treball, que prioritze inversions, no només una comissió de seguiment», va manifestar el president de Pimec Montsià, Josep Cervera. Per la seua banda, el secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró, va reclamar una major inversió en formació. «És necessari un centre de formació ocupacional que depengui dels departaments de Treball i Educació», va dir Miró, que considera totalment insuficients els 8,2 milions d'euros d'inversió en formació previstos pel govern.

Protesta a Barcelona

La plantilla de la multinacional Lear a Roquetes traslladarà avui les seues protestes a Barcelona. Un total de vuit autobusos sortiran aquest matí des de Tortosa cap a la capital catalana, on els treballadors faran dues concentracions de protesta: una al davant del Parlament i l'altra a la plaça Sant Jaume, davant la Generalitat. Està previst que la consellera de Treball, Mar Serna, rebi una representació del comitè d'empresa de Lear, que li entregarà un manifest en què es reclama que la multinacional mantingui oberta la fàbrica de Roquetes. «Volem mantenir els llocs de treball que tenim», va manifestar el secretari general de la USOC a les Terres de l'Ebre, David Queralt. Els sindicats consideren que aquest tancament respon a la deslocalització.

Mora lamenta que no el convidessen a la reunió

La Cambra de Comerç de Tortosa ha lamentat que no la convoquessin a la reunió que sindicats i patronals de l'Ebre van mantenir amb el president de la Generalitat. En aquest sentit, el president de la Cambra, José Luis Mora, recorda que l'entitat representa més de 14.000 empreses, grans, petites i mitjanes, i que ha demostrat reiteradament el seu interès, treball i preocupació pel teixit empresarial, industrial i comercial ebrenc. «No volem pensar que la no-convocatòria de la Cambra a la reunió de treball sigui conseqüència de les diferents posicions, expressades pel seu comitè executiu i jo mateix, reclamant la implicació del govern català i del president de la Generalitat en temes com l'opció catalana de l'A-68, la defensa del riu Ebre, el tancament de Lear o la reindustrialització del territori», va manifestar Mora. Amb tot, la Cambra de Comerç de Tortosa valora de manera positiva els acords adoptats en la reunió entre sindicats, patronal i administració.

Tortosa reclama 1 milió

El regidor de Promoció Econòmica, de l'Ajuntament de Tortosa, Ricard Forés, ha reclamat una part dels 10 milions d'euros que en el pressupost de l'Estat es preveu destinar a industrialitzar les Terres de l'Ebre per impulsar el viver d'empreses que Tortosa posarà en marxa l'any vinent, a les antigues instal·lacions d'indústries Fabra, al barri de Ferreries. En concret, Forés demana una partida d'un milió d'euros. «Impulsar el viver d'empreses accelerant la creació de totes les oficines i naus previstes en el projecte s'ajusta perfectament a l'objectiu de la partida prevista en els pressupostos de l'Estat, que no és altre que fomentar l'activitat econòmica», ha dit el regidor de Promoció Econòmica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.