Primera demanda gironina contra una entitat bancària per haver venut un producte financer d'alt risc

Els «swaps», assegurances del tipus d'interès, tenen atrapats particulars i empreses

Segons explica l'advocat Joan Bou, l'afectat (del qual no va revelar el nom) té una petita empresa a Girona relacionada amb el comerç. La seva entitat bancària –tampoc no va voler concretar, de moment, quina era– va negociar amb aquesta persona l'ampliació d'una hipoteca anterior i, entre altres condicions, li va demanar que signés un swap argumentant que això li evitava una puja del tipus d'interès.

A través del swap, l'entitat bancària torna diners al client si el tipus d'interès puja per damunt d'un límit determinat. Però els swaps també funcionen a la inversa: si la inflació baixa per sota d'aquest límit, és el client el que ha de pagar. El problema és que, arran de la crisi econòmica i financera, la inflació ha baixat a nivells no imaginats fa un o dos anys. Això ha comportat que moltes d'aquestes persones ara hagin de pagar cada trimestre grans quotes. I l'anul·lació d'aquest producte és, en la gran majoria de casos, inassumible.

El demandant en qüestió s'ha trobat que ara està pagant el doble d'hipoteca i la seva entitat financera li demana 62.000 euros per cancel·lar el swap. «Això agreuja la seva situació econòmica i el problema és que l'entitat no el va informar correctament del que li estava venent», explica Bou.

En aquest sentit, el jurista es basa en dues sentències –una de l'Audiència Provincial d'Àlaba i l'altra de la de Jaén– en què s'ha donat la raó al demandant. «Les entitats bancàries estan obligades a distingir el tipus de client i fer una explicació del producte. Signar la clàusula del contracte en què s'assumeixen els riscos no val si abans no s'ha complert el deure d'informació», segons l'advocat.

El gabinet de Bou presentarà la demanda dilluns que ve als jutjats de Girona. Preveu que el judici se celebri d'aquí a un any, aproximadament. Mentrestant, es demanaran mesures cautelars perquè l'afectat eviti el pagament de les quotes fins que es faci el judici.

Associacions d'afectats

Ja fa mesos que particulars i empreses de les comarques gironines, afectats tots pels swaps, s'estan organitzant contra el que consideren un «abús» de bancs i caixes –i és que la majoria d'entitats bancàries ofereixen aquest producte–. Fins fa poc, més de dos-cents gironins s'havien posat en contacte a través de fòrums d'internet per compartir experiències, informació, documentació o sentències judicials que ja s'han dictat a favor. Arreu de l'Estat, milers de persones s'estan organitzant de la mateixa manera. En la majoria de casos, els afectats opten per la via de reclamació ordinària; és a dir, primer denunciar el cas al servei del client de les entitats financeres, després al Banc d'Espanya i, si és necessari, recórrer a la justícia ordinària. L'advocat Joan Bou, però, considera que no és necessari fer tota aquesta tramitació i que es pot escurçar el camí. Per la seva banda, el Banc d'Espanya ja va emetre fa mesos una nota informativa en què afirmava que el client ha d'avaluar els riscos però que les entitats no sempre compleixen el deure d'informar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.