Les captures de llagostí al port de Sant Carles de la Ràpita baixen més d'un 50% per falta de llevantades

El preu també ha disminuït a conseqüència de la crisi econòmica

«De llagostí n'hi ha però el temps no acompanya», ha explicat el patró major de la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita, Eusebi Rosales. En aquest sentit, Rosales s'ha referit a la falta de mar de llevant, que afavoreix les captures de llagostí. «La majoria dels dies que sortim a pescar la mar està calmada i si fa vent és de mestral», ha explicat Rosales. És per això que la llotja de peix de la Ràpita només ha registrat 18.000 quilos de llagostí (entre l'1 de gener i el 10 de novembre), una quantitat molt inferior a la de l'any passat. Amb tot, el 2008 tampoc va ser un bon any per a la pesca de llagostí i els 40.000 quilos que es van aconseguir pescar queden lluny de la xifra rècord del 2007, amb més de 65.000 quilos de llagostí. De tota manera, el patró major de la Confraria de Pescadors de la Ràpita creu que el volum d'enguany es pot incrementar les pròximes setmanes si canvia el temps.

Pel que fa al preu del quilo de llagostí a la llotja rapitenca és de 24,93 euros, 70 cèntims menys que l'any passat. «Encara que hi hagi menys captures no s'ha incrementat el preu, sinó que per la conjuntura de crisi econòmica la tendència és a la baixa», ha lamentat Rosales. Per promocionar aquest producte, la Confraria de Pescadors de la Ràpita, juntament amb l'Ajuntament, organitzaran el pròxim 21 de novembre la diada del llagostí, una diada gastronòmica en què està previst repartir més de 450 quilos de llagostins. A més de la promoció del llagostí, en la jornada participaran altres sectors agroalimentaris de les Terres de l'Ebre com l'arròs, l'oli del Baix Ebre i Montsià i el vi de la Terra Alta. També participaran en la diada tres restaurants de Montblanc que acompanyaran els dotze de la Ràpita i oferiran degustacions de les seues especialitats. La promoció del llagostí s'allargarà fins al 26 de novembre, amb els menús que oferiran tots els restaurants.

Els pescadors reclamen més compensacions pel projecte Castor

La declaració d'impacte ambiental del projecte Castor, el magatzem subterrani de gas natural que es farà entre Vinaròs (Baix Maestrat) i Alcanar, estableix que l'empresa promotora haurà de mantenir un contacte regular amb les confraries de pescadors per acordar les mesures adequades que minimitzen l'impacte del projecte. Mentre es construeixi el gasoducte hi haurà zones en què els pescadors no podran feinejar i, en aquest sentit, la Confraria de Pescadors de la Ràpita considera que Escal UGS no els ha tingut en compte. «Només han signat convenis amb la Confraria de Vinaròs, quan el projecte ens afecta també a nosaltres i als de les Cases d'Alcanar», ha dit Rosales. Segons el patró major de la Confraria de la Ràpita, la promotora del projecte Castor no s'ha posat en contacte amb aquesta entitat des que es va canviar la junta directiva. Amb l'anterior junta hauria pactat aportar 400.000 euros en cinc anys. «És molt poc», ha conclòs Rosales.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.