El sector del moble és el més afectat pels expedients de regulació presentats a les Terres de l'Ebre

La multinacional Lear és de les últimes empreses a presentar la rescissió

Pel que fa al nombre de treballadors afectats per aquests expedients són 2.350, 660 dels quals han estat acomiadats. Segons ha explicat el director dels serveis territorials de Treball a l'Ebre, José Martín, en les dues darreres setmanes s'han presentat vuit expedients entre els quals hi ha el de la multinacional nord-americana Lear, que vol tancar la planta de Roquetes i deixarà a l'atur els 515 treballadors. Quant als sectors més afectats per la crisi i en els quals es fan més retallades de plantilla, Martín ha destacat que el del moble té un pes molt important, seguit del metall, el tèxtil i les empreses de serveis (gestió empresarials, serveis mèdics, col·legis professionals, etc.). Tot i l'augment del nombre d'expedients presentats, Martín ha precisat: «Seguim amb un percentatge molt alt d'acord entre les dues parts, pel qual com que l'expedient arriba pactat a Treball la resolució del departament és favorable».

Per comarques, el Baix Ebre i el Montsià reben en un grau més alt les conseqüències de la crisi que les dues comarques del nord de les Terres de l'Ebre. El Montsià concentra el nombre més gran d'empreses que han presentat aquest tipus d'expedients durant el 2009, mentre que en nombre de treballadors hi ha més afectats al Baix Ebre.

Afectació

En el conjunt de les comarques de la demarcació de Tarragona, el nombre de treballadors afectats per expedients supera les 6.000 persones. En aquest sentit, en l'actual exercici, marcat per la crisi, el mes de març va ser especialment dolent en el pla laboral: els expedients van afectar 1.929 persones, de les quals 80 es van quedar sense lloc de treball de manera definitiva.

La majoria de les regulacions de les plantilles s'ha fet de manera temporal, d'acord amb les puntes de producció. Aquest motiu, la davallada de la producció, és l'argument majoritari dels expedients que es presenten, seguit de les mesures econòmiques, organitzatives i motius de tresoreria. La indústria ha estat el sector més afectat pels expedients, seguit del sector de serveis, la construcció, que ja va fer la regulació a finals del període anterior, i l'agricultura.

18,59%
de descens de l'oferta de feina.
La demarcació de Tarragona és la segona on menys ha baixat l'oferta de feina, un 18,59%, fins al setembre passat i en relació als darrers dotze mesos. Les empreses de Tarragona han presentat, en tot l'any 2009, 6.476 ofertes de treball al servei públic d'ocupació, la qual cosa representa un descens interanual del 14,93%. Les feines més ofertes corresponen a empleats de la restauració i el comerç (1.449); treballadors no qualificats (1.136); treballadors manufacturers i de la construcció (909), i qualificats agraris i pesquers (886). En relació al nivell professional, del total, 2.512 corresponen a tècnics sense categoria determinada. Pel que fa a la dimensió de les empreses que formulen la demanda, 5.121 han estat petites, de menys de 50 treballadors.
11
concursos de creditors.
El nombre de deutors en concurs de creditors ha baixat un 45% el tercer trimestre, si es compara amb el mateix període del 2008, segons l'Institut Nacional d'Estadística. En total, a les comarques de Tarragona, se n'han presentat 11. Per sectors, un de la indústria i l'energia, tres de la construcció, quatre de comerç, dos de serveis i un sense classificar. Per nombre de treballadors, una no tenia cap treballador, una altra, entre 3 i 5, una entre 6 i 9, tres entre 10 i 19 i tres més entre 20 i 49, sense comptar la no classificada. Quant al volum de negoci, entre les classificades, cinc empreses van facturar menys de dos milions d'euros anuals, dues van facturar entre dos i cinc milions d'euros i dos van facturar més de deu milions d'euros.
2,60%
d'increment salarial pactat.
La negociació de convenis col·lectius a la demarcació pacta puges de sou del 2,60%, lluny del 3,61% del mateix període de l'any passat, tot i que se situa en l'òrbita de la mitjana catalana (2,52%), segons les dades del Departament de Treball registrades fins al juliol. L'increment salarial pactat amb data 31 de desembre del 2008 era del 3,72%, en els 289 contractes afectats per acords col·lectius. Les puges de sou moderades s'han registrat en els 229 acords de conveni afectats fins al juny passat, amb un total de 167.887 treballadors afectats. Pel que fa a Catalunya, s'han negociat 784 acords (636 d'empresa i 148 de sectorials). D'aquests, 357 se situen per sobre de l'IPC previst (2%), 262 l'igualen i 165 estan per sota. Des d'un altre vessant, 450 convenis tenen clàusula de revisió salarial i 334, no.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.