Només un terç de les 33 empreses gironines que han rebut un ajut per fer un pla d'igualtat l'han de tenir

Treball ha detectat «major resistència» a la demarcació comparat amb Barcelona

A les comarques gironines, així com a les de Lleida i Tarragona, Treball s'ha trobat amb una major resistència de les empreses per aplicar plans d'igualtat, comparat amb Barcelona i la seva àrea metropolitana. Geronès ho atribueix a «diferències de motivació i coneixement». Però no és només en l'àmbit empresarial: «A Barcelona, tots els ajuntaments tenen regidoria d'Igualtat. A Girona, només dos», continua explicant.

Tot i això, sosté que el balanç d'aquests tres anys que fa que funciona aquesta línia d'ajuts de la Generalitat és molt satisfactori: «Potser inicialment no ho veuen prioritari però després en ressalten els resultats.»

El pla d'igualtat entre homes i dones serà obligatori per a totes les empreses de més de 250 treballadors a partir del proper mes de març. Fins ara, 33 empreses gironines han demanat una subvenció per elaborar-lo, com Casademont, Frit Ravich, Sarfa, Haribo, Hutchinson i Antex. No obstant això, la directora dels serveis territorials de Treball, Núria Arnay, explica que moltes empreses tiren endavant el pla sense demanar l'ajut i que, per tant, a hores d'ara és difícil fer un percentatge d'empreses que el tenen o estan a punt de tenir-lo.

A part de l'àmbit privat, Treball també subvenciona administracions. En aquest sentit, té un conveni amb la Diputació de Girona a través del qual s'han contractat 15 agents per a la igualtat, que ofereixen el seu servei a 31 municipis gironins, que tots junts representen el 52% de la població gironina.

Treball ha destinat 1,4 milions d'euros en totes aquestes línies d'ajut.

Més productivitat

Un pla d'igualtat, segons Geronès, augmenta la motivació de la plantilla i la productivitat. S'ha constatat, en empreses que ja l'apliquen, una disminució del 33% de l'absentisme laboral i un increment de la productivitat del 15%. «Les discriminacions són indirectes, subtils i fruit del desconeixement. Es reprodueixen patrons i estructures anteriors que perpetuen un sistema d'organització que ja no és del segle XXI», diu. Per exemple, Geronès diu que no es paga diferent a un home i una dona que tenen la mateixa categoria: «El problema és que tenen categories diferents per fer la mateixa feina.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.