El sector termal impulsa un pla per crear una marca conjunta i atreure més turisme

A les comarques gironines hi ha quatre balnearis, amb més de 500 llits, dels 2.600 de Catalunya

A Catalunya hi ha quinze municipis amb balnearis en funcionament, entre els quals tres a les comarques gironines: Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners i Sant Hilari Sacalm. Hi ha sis viles termals que disposen a la vegada de balnearis i plantes envasadores d'aigua mineral: Benifallet, Caldes de Malavella, la Garriga, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners i Vall de Boí. També hi ha onze municipis catalans que tenen plantes envasadores d'aigua mineral, sense tenir balnearis en funcionament, entre els quals hi ha Amer, Arbúcies, Ribes de Freser, Sant Aniol de Finestres i Vilajuïga. En alguns hi ha hagut balnearis, com ara l'antic balneari d'Amer, el de Montagut i el de Vilajuïga. Un total de 28 municipis catalans tenen balnearis o envasadores d'aigües minerals, una quantitat que representa el 3% dels municipis catalans. Les comarques de la Selva, el Vallès Oriental, el Maresme i la Vall d'Aran concentren més de la meitat dels municipis termals de Catalunya.

Potenciar la oferta

Aquesta radiografia, facilitada pel Consorci de Viles Termals, posa en relleu una oferta que es vol potenciar per atreure més turisme.

Avui dia existeixen vint centres termals en dotze municipis catalans; n'hi ha un en projecte a Benifallet (Baix Ebre) i uns deu més en perspectiva de desenvolupament. També hi ha dos centres de talassoteràpia a Catalunya, a Caldes d'Estrac i al Vendrell.

Pel que fa a la disponibilitat de llits, més del 47% s'ofereix a establiments de quatre i cinc estrelles, i el 43%, de tres estrelles.

El consorci destaca que, pel que fa al termalisme social, Catalunya és la setena comunitat autònoma en nombre de places en oferta de termalisme social de l'Imserso. «A diferència d'altres comunitats, la Generalitat no ha creat fins ara un programa propi de termalisme social», s'afirma des del Consorci.

Dels 23 centres termals oberts, només els de Caldes d'Estrac són de titularitat pública, gestionats per mitjà de concessions. La resta són de titularitat privada, gestionats per dotze empreses diferents, segons la informació difosa per aquest ens, que aplega alguns dels municipis termals catalans. Actualment en formen part les viles de Benifallet, Caldes d'Estrac, Caldes de Malavella, Caldes de Montbui, el Vendrell, la Garriga, Sant Climent Sescebes, Sant Hilari Sacalm i Santa Coloma de Farners. A banda d'aquests nou pobles pioners, s'espera poder ampliar el nombre de membres fins a aconseguir la màxima representació d'indrets termals de qualitat dins aquest projecte», segons s'indica en un comunicat.

BALNEARIS A CATALUNYA

L'oferta als balnearis és de 2.600 llits Termes Montbrió
Montbrió del Camp
Terma Europa
El Vendrell
Balneari Blancafort
La Garriga
Balneari Rocallaura
Vall Bona de les Monges
Hotel Caldes i Hotel El Manantial
Vall de Boí
Balneari Font Vella
Sant Hilari Sacalm
Vichy Catalan i Balneari Prats
Caldes de Malavella
Vallfogona
Vallfogona de Riurcorb
Hotel Colón i Hotel Jet
Caldes d'Estrac
Balneari Roquetes, Balneari Victoria i Vila de Caldes
Caldes de Motbui
Termes Orion
Santa Coloma de Farners
Hotel Aloha, hotel 4 carreteres i hostal Montserrat
Tona
Termes La Garriga
La Garriga
Banhs de Tredós
Naut Aran
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.